Gemeente Leeuwarden

14 april 2004

Jaarlijkse Himmelwike weer van start

Van 19 tot en met 23 april gaan 2300 kinderen van 26 basisscholen uit de gemeente Leeuwarden de straat op om zwerfvuil in te zamelen. Tijdens deze grootschalige Himmelwike gaan de kinderen de omgeving van hun school opruimen. Ook verschillende scholen voor middelbaar en hoger beroepsonderwijs (Friesland College en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden) leveren dit jaar creatieve bijdrages. Bovendien haken ook diverse wijk- en dorpsorganisaties in op deze voorjaarsschoonmaak. Het doel van de Himmelwike is dat alle inwoners van Leeuwarden minder zwerfvuil veroorzaken en bewuster met hun omgeving omgaan.

De Himmelwike wordt op maandagochtend 19 april om 10.30 uur officieel geopend door binnenstadswethouder G. Krol en dhr. K. Klevringa, directielid van Fryslân Miljeu. Hier wordt voor de eerste maal het Himmelwikelied gezongen, dat speciaal is gemaakt door studenten van het Friesland College. Ook wordt hier bekend gemaakt welke school winnaar is van de blikvanger ontwerpwedstrijd. Vijf Leeuwarder scholen hebben hier aan meegedaan.

Locatie: de Waag, Nieuwestad.

Bij de slotceremonie op vrijdagmiddag 23 april, tussen 13.30 - 15.30 uur, kunnen afvaardigingen van de deelnemende scholen (zo n 300 kinderen) genieten van DJBenn. Gastheer is de winkeliersvereniging Bilgaard. Aansluitend reikt milieuwethouder Hetty Hafkamp prijzen uit aan de deelnemende groepen. De school die het meeste zwerfvuil heeft ingezameld krijgt de Himmelwiketrofee.

Locatie: Winkelcentrum Bilgaard.

Voorafgaand aan de officiële start van de Himmelwike gaan duikers van Duikschool Hoefakker uit Leeuwarden op zaterdag 17 april vanaf 12.00 uur de vijver in het Rengerspark ontdoen van vuil.

De Himmelwike is ooit kleinschalig (Himmeldei) begonnen in de binnenstad van Leeuwarden en is inmiddels uitgegroeid tot een week vol energieke schoonmaakwoede. Bij de organisatie zijn verschillende instellingen betrokken: Fryslân Miljeu, Woonbedrijf, Nieuw Wonen Friesland en de gemeente Leeuwarden. Daarnaast wordt de Himmelwike ondersteund door sponsoren, zoals McDonald s, Trion, Onder de Luifel, Basketbalverenging Aris, Graffiti Platform Leeuwarden en winkeliersvereniging Bilgaard.

Vanaf 14 april is de speciale website van de Himmelwike actief: www.afnv.nl/himmelwike of www.himmelwike.nl. Deze site is ontworpen en gebouwd door studenten van de afdeling ICT van het Friesland College.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Fryslân Miljeu, manager communicatie, Monique de Jong tel:058 - 2336565, 06 - 517 517 85 of de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden, 058 - 2334002.

De informatie in dit e-mailbericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Verstrekking aan en gebruik door anderen is niet toegestaan. Dit e-mailbericht is niet voorzien van een rechtsgeldige handtekening. Aan de inhoud van dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.