Provincie Overijssel

Mastenbroekers zelf aan de slag met ?huis en erf?

De werkgroep 'streekeigen huis en erf' presenteert maandag 19 april zijn actieplan. Het project heeft tot doel om de streekeigen kenmerken van de erven van de polder Mastenbroek te behouden, te herstellen of op een vernieuwende wijze vorm te geven. Het is niet de bedoeling om van de polder een openluchtmuseum te maken, maar juist door de historische kwaliteiten een inspiratiebron te laten zijn voor nieuwe ontwikkelingen.

In nauwe samenwerking met de werkgroep (bestaande uit bewoners) maakte Het Oversticht een handboek voor de erven in de polder. Het handboek brengt verschillende aspecten in beeld die kenmerkend zijn voor de erven en geeft daarnaast op praktische wijze handreikingen voor de wijze waarop met deze kenmerken omgegaan kan worden. Hierbij komen aspecten aan bod als: "welke fruitbomen zijn typerend voor Mastenbroek, is een treurwilg passend voor het erf, bestaat er een typisch Mastenbroeker erf en welke geveldetails en kleuren komen voor?"

Naast de presentatie van het plan wordt ook ingegaan op de vervolgprojecten:
* Het voorgevelproject Mastenbroek: gaat in op de karakteristieken van de voorgevels van oude boerderijen (tot de jaren '30) en de losse karakteristieke elementen op de erven. Wat is er nog aanwezig? Hoe krijgen we op een eenvoudige duurzame wijze oude waarden terug? Deze praktische vragen worden, samen met de bewoners, door de Monumentenwacht Overijssel en Flevoland opgepakt en uitgewerkt.
* Het project Mastenbroekererven in het groen heeft betrekking op de beplanting van de erven. Binnen dit project kunnen bewoners advies krijgen over het onderhoud van de bestaande beplanting en het aanbrengen van nieuwe beplanting. Landschap Overijssel en Het Oversticht voeren het in samenwerking met de bewoners uit. De provincie Overijssel en de gemeente zijn intussen druk om de financiering rond te krijgen.

De polder Mastenbroek is aangewezen als Belevederegebied. Door de gemeenten, provincie, het waterschap, de GLTO en Vereniging Polderbelangen is een ruimtelijke ontwikkelingsvisie voor de Polder Mastenbroek opgesteld. Daaruit voortvloeiend is het actieplan "Handen uit de mouwen"opgesteld. Het project 'Streekeigen huis en erf' is een van de projecten uit het actieplan.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel