Gemeente Gouda


datum: 15 april 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: J. Stout-van Rijn
telefoon 0182-588497

Jongeren maken eigen gedragsregels

Maandag 19 april 2004 onthult burgemeester Wim Cornelis een bord met door jongeren ontwikkelde gedragsregels op het Wouter Jacobserf, bij de Regulierenhof. Tevens wordt een zitbankje teruggeplaatst. Op deze plek zorgden jongeren in het verleden voor overlast. De bewoners en jongeren hebben afgesproken samen te werken om de overlast in hun buurt tegen te gaan. De bank gaat DONKJE heten, vernoemd naar Sari Donk, die een speciale plek heeft in de harten van jong en oud in de buurt.

In het kader van de tweede stadsregel: Intimiderend rondhangen is asociaal is de Regulierenhof genoemd als probleemsituatie. Om deze situatie te veranderen zijn gesprekken georganiseerd tussen en met de jongeren en bewoners onder begeleiding van Mounaim Abdelkhalki en Wouter Kroes, stagiaires bij het project de Tien Gouden Stadsregels. Met deze aanpak wilden ze bereiken dat bewoners en jongeren met meer plezier samen gebruik maken van de beschikbare ruimte en dat daarmee tevens de overlast afneemt. In vervolg op de gesprekken hebben de jongeren samen met een paar bewoners per brief aan het college van BenW uitbreiding van voorzieningen gevraagd. De brief is in behandeling. De plaatsing van het bankje en het bordje is de eerste stap. Dit bankje en het bordje met vijf gedragsregels worden geplaatst op de Wouter Jacobserf .

gouden stadsregels

In 2002 hebben 3.800 Gouwenaars de Tien Gouden Stadsregels gekozen. Dit bleek het startsein voor een stadsbrede discussie. Het initiatief van de gemeente krijgt steeds meer bijval van Goudse organisaties en inwoners van Gouda. Het project Gouden Stadsregels wil bereiken dat inwoners van Gouda de tien regels kennen, elkaar durven aanspreken op de regels en dat steeds meer mensen actief betrokken zijn bij de uitvoering. Meer informatie over de Stadsregels vindt u op de website: www.goudenstadsregels.nl.


- einde bericht