Socialistische Partij

SP vraagt steun voor klokkenluider Vanunu

In de statenvergadering van maandag 19 april zal de SP de provincie vragen de Israëlische regering per brief te verzoeken de klokkenluider Mordechai Vanunu onvoorwaardelijke vrijlating te verlenen op woensdag 21 april.

Mordechai Vanunu was van 1976 tot 1985 technicus bij Israël's nucleaire installatie Dimona. Hij ontdekte dat er in het geheim werd gewerkt aan nucleaire wapens en heeft dat feit via de Engelse krant London Sunday Times wereldkundig gemaakt. Zo werd bekend dat Israël tot 200 kernkoppen had gefabriceerd, zonder dat hier ooit parlementaire goedkeuring voor was verleend.

Op 30 september 1986 werd Vanunu van London naar Rome gelokt, waar hij door de Israëlische geheime dienst werd verdoofd en ontvoerd naar Israël. In een gesloten rechtszitting werd de klokkenluider vervolgens veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf wegens landverraad en spionage. Van die 18 jaar heeft Vanunu 11 jaar in geïsoleerde gevangenschap doorgebracht. Pas in 1998 werd zijn isolement opgeheven omdat hij niet langer relevante informatie openbaar zou kunnen maken. Nu, na 18 jaar is het eindelijk zo ver: Vanunu wordt 21 april 2004 vrijgelaten uit de Israëlische gevangenis. Op zichzelf goed nieuws. Echter, het ziet er naar uit dat Vanunu onmiddellijk na vrijlating onder huisarrest wordt geplaatst en afgeschermd wordt van de buitenwereld.

Mordechai Vanunu volgde zijn geweten en zijn onthulling was zeer belangrijk voor de non-proliferatie van kernwapens in de wereld. Na 18 jaar gevangenschap moet hij vrij kunnen gaan en staan als ieder ander. Dus geen huisarrest, maar een paspoort, zodat hij naar het buitenland kan, wanneer hij dat wil. Mordechai Vanunu heeft genoeg geleden voor zijn moedige besluit de wereld in te lichten over de atoomwapenpolitiek van Israël.