Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Onderwerp: Persbericht


Datum: 16 april 2004

Op maandag 19 en dinsdag 20 april 2004 organiseert Ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) een seminar, getiteld:'Implementation of Human Rights: the Efficiency of Justice in the Council of Europe and its Member States.'

Het seminar wordt georganiseerd in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Raad van Europa in overeenstemming met de prioriteiten die de regering zich daarbij heeft gesteld.

Sinds 1949 zijn onder auspiciën van de Raad van Europa mensenrechtennormen opgesteld. Op de naleving van die normen ziet onder meer het Europese Hof voor de Rechten van de Mens toe. Maar de Raad van Europa houdt ook met andere zogenaamde "monitoring"-mechanismen toezicht op de naleving van de rechten van de mens in de lidstaten.

Soms schort het echter aan het effect op langere termijn van de bevindingen en uitspraken van de toezichthoudende instanties. Het Ministerie en het NJCM hopen dat het seminar zal uitmonden in aanbevelingen om de praktische naleving van de mensenrechten in de lidstaten van de Raad van Europa te verbeteren.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken zal de opening verrichten. Tot de sprekers behoren onder meer de Nederlandse plaatsvervangend Secretaris-Generaal van de Raad van Europa, mevrouw mr. M. de Boer-Buquicchio, en de directeur van het het Office for Democracy and Implementation of Human Rights (ODIHR) van de OVSE, Ambassadeur C. Strohal.

///