GGD Rotterdam e.o.


Oproep voor inzendingen voor de Prof. dr L. Buremaprijs

De prijs voor publicaties op het gebied van Infectieziekten is genoemd naar de oud-directeur van de GGD Rotterdam e.o., die zich van 1960-1977 energiek heeft ingezet voor de gezondheid van de inwoners in de regio Rijnmond.

VTIEMB
De in1857 opgerichte Vereniging tot Instandhouding ener Medische Bibliotheek (VTIEMB) looft een prijs van 5.000 uit voor een publicatie over recente ontwikkelingen in de infectieziekten. De Prof. dr. L. Buremaprijs wordt voor de tweede maal uitgeschreven. De prijs wordt om de twee tot drie jaar toegekend aan een publicatie op het gebied van de gezondheidszorg, de gezondheidstoestand of gezondheidsbeleid in de regio Rijnmond.

Eerste uitreiking
De eerste prijs is uitgereikt op 14 oktober 2002 door wethouder veiligheid en volksgezondheid van Rotterdam mevrouw De Faria. Een prijs van 1.250 is toen toegekend aan een publicatie over een onderzoek naar levensloopbestendige woningen voor ouderen in Rotterdam. Deze publicatie was een coproductie van het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam en de GGD Rotterdam e.o. De onderzoekers waren drs I.N. Fabbricotti en Prof. dr R. Huijsman van de Erasmus Universiteit en de heer dr P.L. Kocken van de GGD Rotterdam e.o.
Een eervolle vermelding was er voor de publicatie "Gezondheid in kaart" van de GGD Rotterdam e.o. samengesteld door een redactie bestaande uit dr J.K. Bleeker, drs H. van de Berg, drs A.Ph. van Dijk, drs E. van Fessem, ir M. Kuilman, ir M. Minderhoud, ir W. Swart, dr T. Voorham, drs I. Walda, drs A. Wierdsma en drs O. de Zwart.

Tweede uitreiking
De Buremaprijs wordt in 2005 voor de tweede keer uitgereikt. Het prijsbedrag is verhoogd tot 5.000. Voor de tweede prijsvraag is gekozen voor het onderwerp infectieziekten.
Infectieziekten staan de laatste jaren in het brandpunt van de belangstelling. Bekende ziekten (legionellose), nieuwe ziekten (SARS, vogelpest) en verdwenen gewaande ziekten (pokken) houden deskundigen, bestuurders en het publiek op vele manieren bezig. Er is veel aandacht voor infectieziekten, maar het aantal mensen dat ziek wordt van of doodgaat aan infectieziekten is veel kleiner dan vroeger. Dat roept de vraag op waarom er zoveel ongerustheid over infectieziekten bestaat.
Veel onderzoekers spannen zich naarstig in om meer greep te krijgen op bovengenoemde ontwikkelingen. De regio Rijnmond kent onderzoeksinstituten die uitmuntend onderzoek verrichten op bacteriologisch, virologisch en epidemiologisch gebied, naar de beleving van risicos en naar de effectiviteit van voorlichting.

Eisen aan de publicatie
Deze publicatie moet suggesties bevatten die het onderzoek in Rijnmond kunnen stimuleren. Dat kan door nieuwe wegen of invalshoeken voor onderzoek op de hierboven genoemde terreinen of combinaties van terreinen te beschrijven.
De publicatie kan ook handelen over hoe in de praktijk kan worden omgegaan met de toenemende angst voor infectieziekten in relatie tot de hoogte van de risicos.
De publicatie kan een journalistiek, beleidsmatig of wetenschappelijk karakter hebben. Er zijn geen eisen aan de omvang of de vorm van de publicatie.

Beoordeling
Een deskundige jury zal de inzendingen beoordelen. De jury bestaat uit:

* Mevrouw prof. dr M.C.H. Donker, Hoofd van Dienst GGD e.o. Rotterdam (voorzitter)

* Dr E. Derous, universitair docent arbeids- en organisatiepsychologie, Erasmus Universiteit Rotterdam
* Prof. dr P. van der Maas, decaan Medische Faculteit Erasmus Universiteit Rotterdam

* Prof. dr A.D.M.E. Osterhaus, viroloog, Erasmus Universiteit Rotterdam

* Nico Croon, hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Bedrijfsgezondheidszorg en Verzekeringsgeneeskunde (TBV)

De uitreiking vindt plaats in januari 2005.

Inzenden en nadere informatie
U dient uw inzending in 5-voud vóór 1 oktober 2004 te sturen naar: Vereniging tot Instandhouding ener Medische Bibliotheek (VTIEMB) T.a.v. dr F. Woudenberg,
GGD Rotterdam e.o.
Postbus 70032
3000 LP Rotterdam

U kunt bij de heer Woudenberg ook terecht voor nadere informatie. Tel: 010 4339 364
E-mail: woudenbergf@ggd.rotterdam.nl