Gemeente Oldenzaal


Gepubliceerd op 18-4-2004 Volautomatisch spoelsysteem voor legionellabestrijding

Al een aantal jaren worstelt de gemeente Oldenzaal met de problematiek van de legionella. Tijdens commissie- en raadsvergaderingen zijn vele mogelijkheden besproken. Zeer zorgvuldig is gekeken naar verschillende oplossingsrichtingen. Uiteindelijk heeft het college besloten over te gaan op een volautomatisch spoelsysteem.

Door het aanbrengen van dit volautomatisch spoelsysteem wordt de kans op legionella-besmetting aanzienlijk verkleind, hoewel die kans nooit volledig uit te sluiten is. Om te voldoen aan de nieuwe waterleidingwet, waarbij aan het bestaande leidingensysteem de nodige aanpassingen moeten worden verricht, moet de gemeente Oldenzaal al forse investeringen plegen. Veiligheid van de gebruikers staat voor het college en raad voorop. De extra kosten die het automatisch spoelsysteem met zich meebrengen passen binnen de door de raad vastgestelde middelen.

Het systeem zorgt er voor dat de leidingen en douchekoppen wekelijks met water met een temperatuur van tussen de 60 en 70 graden worden doorgespoeld. Elke spoelbeurt wordt via een telefoonverbinding doorgegeven aan een centrale computer, die registreert of de spoelbeurt succesvol is verlopen. Ook worden eventuele storingen geregistreerd, zodat terstond actie kan worden ondernomen.

Uit onderzoek is gebleken dat een automatisch systeem, hoewel in eerste aanleg duurder in aanschaf, zich binnen een periode van 3 jaar terugverdient. De gebouwen die worden aangepast, beschikken niet over een vaste beheerder, waardoor er anders wekelijks een tweetal medewerkers de installaties handmatig zouden moeten gaan spoelen. Aan het handmatig spoelen kleven nog een aantal nadelen.

Zo bestaat het gevaar dat na een spoelbeurt vergeten wordt de temperatuurinstelling weer aan te passen, waardoor het risico bestaat dat iemand bij het douchen brandwonden oploopt. Daarnaast kan tijdens het spoelen de doucheruimte uiteraard niet worden gebruikt.

De gebouwen die worden aangepast zijn:
* Gymzaal Lyceumstraat

* Gymzaal Helmichstraat

* Kleedgebouw v.v. Berghuizen

* Gymzaal Tulpstraat

* Gymzaal B.v. Meursstraat

* 4 Kleedkamers sportpark Vondersweijde

* Sporthal de Essen

* Kleedgebouw V.V. Oldenzaal

De gemeente heeft reeds ervaringen opgedaan met een geautomatiseerd systeem. De gymzalen aan de Reigerstraat en de Meijbreestraat zijn het vorig jaar van een dergelijk systeem voorzien. Ook bij nieuwbouwprojecten wordt een automatisch spoelsysteem direct in het bouwbestek opgenomen. Zo zijn ook de nieuwe kleedkamers op het sportpark Vondersweijde en de Schapendijk al van een automatisch spoelsysteem voorzien.
Doordat er in de nachtelijke uren wordt gespoeld, ontstaat er geen overlast voor de gebruikers van de gebouwen.

Het is de bedoeling dat begin mei met de uitvoering van de werkzaamheden wordt gestart. Er wordt naar gestreefd het totale werk voor de bouwvakvakantie gereed te hebben.