AutoRai

19-4-2004

Opel Vectra: nu leverbaar met twee innovatieve 1.9 CDTi turbodiesel-motoren

Als onderdeel van voortdurende modelaanpassingen en -vernieuwingen zijn vanaf mei en september dit jaar twee nieuwe 1.9 CDTi ECOTEC turbodieselmotoren leverbaar op de Opel Vectra modellen.

Deze krachtbronnen hebben een vermogen van respectievelijk 150 en 120 pk en zijn voorzien van een multi-injectiesysteem, tevens is voor deze motoren optioneel een dieselpartikelfilter (DPF) leverbaar. De dieselmotoren voldoen aan de strenge Euro-4 emissienormen in combinatie met het dieselpartikelfilter, hetgeen vooralsnog niet verplicht is voor nieuw geregistreerde autos tot het jaar 2006.

Motoren en transmissies
De Opel Vectra Sedan, GTS en Stationwagon hebben een uitgebreide reeks benzinemotoren. Nu worden daar twee krachtige turbodieselmotoren aan toegevoegd, wat het common-rail dieselprogramma brengt op een totaal van drie krachtbronnen. De vermogens van deze CDTi turbodiesels lopen van 88 kW (120 pk) tot 130 kW (177 pk).

De inmiddels leverbare 150 pk sterke turbodiesel en de 120 pk-versie (vanaf september leverbaar) worden toegevoegd aan de Vectra motorenserie. De twee moderne 1.9 CDTi ECOTEC common-rail krachtbronnen hebben een zeer efficiënt multi-injectie systeem (inspuitdruk: 1600 bar) en staan garant voor een laag brandstofverbruik, gematigde uitstoot en een soepel en stil motorgedrag. De moderne basisconstructie van de 1.9 CDTi ECOTEC motoren is grotendeels identiek. Het meest in het oog springende verschil zit in de cilinderkoppen de 120 pk krachtbron heeft twee kleppen per cilinder terwijl de 150 pk versie uitgerust is met vier kleppen per cilinder. Beide motoren gooien hoge ogen in hun klasse door de ontwikkeling van een hoog koppel van respectievelijk 280 Nm en 315 Nm en een gunstig verbruik.

De 1.9 CDTi turbodieselmotor is reeds bekend uit het ultra-sportieve studiemodel van het Opel Performance Center: de Opel Vectra OPC. Het studiemodel, op basis van de Opel Vectra GTS, wordt aangedreven door de nieuw ontwikkelde 1.9-liter turbodiesel. Al ligt de topsnelheid van de Vectra OPC verbluffend hoog elektronisch begrensd op 250 km/u een heeft hij een maximum koppel van 400 Nm bij 1400 tpm, ook de twee nieuwe 1.9-liter CDTi turbodiesels presteren uitzonderlijk goed.

Het paradepaardje van de dieselmotoren is de 3.0 V6 CDTi welke beschikbaar is voor de Vectra GTS en de Stationwagon. De volledig uit aluminium vervaardigde zescilinder motor met common-rail multi-injectie heeft een vermogen van 130 kW (177 pk) en is in staat om een topsnelheid van 226 km/u te behalen. De V6 CDTi turbodiesel is verkrijgbaar met een handgeschakelde zesversnellingsbak of een automatisch geschakelde vijfversnellingsbak met ActiveSelect.

Economische efficiëntie en kosten
De technische en functionele kwaliteit, de lage gebruikskosten en de hoge inruilwaarde zijn belangrijke eigenschappen van de Opel Vectra. Het gebruik van hoogwaardige lichtgewicht materialen als aluminium en magnesium draagt bovendien bij aan gunstige verbruikskosten bij alle varianten.

De vierdeurs Vectra Sedan 1.9 CDTi (150 pk) is leverbaar vanaf 29.335,-. Voor een basisprijs van 31.860,- is de Vectra GTS 1.9 CDTi met 150 pk leverbaar. De Vectra Stationwagon is leverbaar vanaf 30.835,-. De prijzen van de 1.9 CDTi turbodiesel met 120 pk zijn vooralsnog niet bekend. Deze turbodiesel is vanaf september dit jaar leverbaar voor de Opel Vectra modellen.