AutoRai

19-4-2004

Ford met Focus op kop in WK Rally van Nieuw Zeeland

Ford BP Rallye Sport rijders Markko Märtin en Michael Park staan na de dit weekend verreden Rally van Nieuw Zeeland alleen op kop in het FIA Wereld Rally-kampioenschap.

Märtin behaalde na een spannende rally de derde plaats in de algemene rangschikking, waardoor hij met zijn Focus RS 1 punt voorsprong heeft genomen op zijn naaste concurrent, na vier van de zestien rallies die meetellen voor de wereldtitel. Ook in het merkenkampioenschap staat Ford op de eerste plaats dankzij de punten behaald door Märtin en Ford teamgenoot François Duval.

Eerste dag
Ford's nieuwe Focus RS World Rally Car behaalde onlangs een sensationele overwinning in de Rally van Mexico. De Rally New Zealand was de vierde ronde in het wereld-kampioenschap van dit jaar en bestond uit drie loops. Al in de eerste ronde gaf het team Märtin / Park in hun Ford Focus WRC haar visitekaartje af door na de eerste dag als vierde in de tussenstand terug te komen in de rustplaats, gevolgd door onze zuiderburen Duval / Prévot, ook in een Focus WRC. Die eerste loop bestond uit zeven klassementsproeven, waarvan vijf in de uitgestrekte bossen ten noorden van Auckland. Markko Martin: Bij de verkenning waren de wegen nog nat en glad, maar tijdens de rally was er alleen maar stof.

Tweede dag
De tweede dag bestond uit acht zware klassementsproeven. Koploper Petter Solberg (Subaru) werd die gehele dag zwaar op de huid gezeten door Marcus Grönholm (Peugeot) en Markko Märtin. De Ford-rijder was op twee van de acht proeven zelfs de allersnelste met zijn Focus. Teamgenoten Duval en Prévot op hun beurt breidden hun voorsprong uit op de voormalig wereldkampioen en zeer ervaren Carlos Sainz. Markko Martin: "Ik heb me helemaal moeten geven om me te handhaven in de top, maar de auto voelde fantastisch aan en het is gelukt.

Derde dag
Op de derde en laatste dag veel drama aan de top. Leider Petter Solberg (Subaru) raakte van de weg en verloor enige tijd de koppositie, Marcus Grönholm (Peugeot) slipte ook al van het goede pad af en verloor belangrijke tijd terwijl Sebastian Loeb de aanval op Martin opende. Maar de Ford-rijders hielden het hoofd koel en maakten in hun Focus geen enkele fout. Dankzij hun derde plaats staan zij nu alleen aan de leiding van het Wereld Rally Kampioenschap. Markko Martin: "We hadden misschien nog wel sneller gekund maar punten halen voor zowel het rijders- als merkenkampioenschap is voor ons momenteel het allerbelangrijkste. Ik ben dan ook super blij dat we nu op kop staan.

Zuiderbuur François Duval verscheen pas voor de tweede keer aan de start in Nieuw Zeeland: "Ik verwachtte dan ook niet dat ik nu al sneller zou zijn dan ervaren rot Carlos Sainz. De Focus RS is werkelijk super en als we ons met de training nog beter voorbereiden komen we nog hoger in de rangschikking.

Stand rijders kampioenschap:

1.Martin 26 Ford

2.Loeb 25 Citroen

3.Grönholm 24 Peugeot

4.Solberg 23 Subaru

5.Duval 14 Ford

6.Sainz 13 Citroen

Stand merkenkampioenschap

1.Ford 47

2.Citroen 38

3.Peugeot 33

4.Subaru 31

5.Mitsubishi 5

De volgende rally voor het FIA 2004 World Rally Championship wordt over drie weken verreden op het fraaie eiland Cyprus, in de buurt van het vakantiedorp Limassol. Paula Vermin van Ford Nederland: De Ford Focus bewijst ook in de zware rallysport nog steeds aan de top te staan, met zelfs de toppositie bij zowel de rijders als de merken. Een bewijs van de topkwaliteit van de Focus.