Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
27

Directie:
voorlichting

19-04-2004

Status:
informatie

Rijksdiensten voor archeologie en monumentenzorg krijgen nieuw gebouw in Amersfoort

Twee diensten van het ministerie van OCW, de Rijksdienst Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ), zullen naar verwachting in juli 2007 verhuizen naar een nieuw pand aan de rand van de oude binnenstad van Amersfoort. Het nieuwe gebouw is door architect Juan Navarro Baldeweg ontworpen en moet worden gerealiseerd binnen een financieel kader van 37 miljoen euro. Staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) heeft daarvoor het groene licht gegeven nadat zij instemde met een vereenvoudigd ontwerp.

Doelmatigheid en functionaliteit zijn gedurende een half jaar uitvoerig onderzocht en besproken. Van der Laan keurde het eerste Voorlopig Ontwerp af omdat het gebouw daarmee te kostbaar en te groot dreigde te worden. Ook liet zij de mogelijkheid voor de huur van een bestaand pand onderzoeken. Deze mogelijkheid viel eveneens af omdat het huren duurder uitpakt dan een nieuw te bouwen pand. Het aangepaste ontwerp blijft geïnspireerd op de landschapsschilderkunst van 17^e eeuwse meesters. Het is meer bescheiden van opzet, waarbij vooral de grootte, de inrichting en de voorzieningen zijn teruggebracht. De komende maanden wordt het plan verder uitgewerkt naar een definitief ontwerp in samenwerking met de twee rijksdiensten, de rijksgebouwendienst en de gemeente Amersfoort .

ROB en RDMZ zijn op dit moment nog gevestigd op twee locaties in Amersfoort en in Zeist, maar halverwege 2005 zullen beide diensten één kennisinstituut voor oudheidkundig en monumentaal erfgoed vormen. Met de gemeenschappelijke huisvesting wordt deze samenwerking ondersteund. De nieuwbouw is één van de tien grote architectuurprojecten die door het Rijk worden geïnitieerd.

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl