Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

politie-inzet bij ADO Den Haag - Ajax

Hoge politie-inzet bij ADO Den Haag - Ajax

19 april 2004

De politie-inzet bij de thuiswedstrijden van ADO Den Haag is ruim vergeleken met de politie-inzet bij (risico)wedstrijden van andere voetbalclubs. De politie-inzet mag dan een preventieve uitstraling hebben, een deel van de politie hoeft niet in actie te komen. De gefaseerde aanpak, waarbij de ME apart wordt ingezet ná agenten met de platte pet, kost veel capaciteit.
---

Dat stelt het auditteam voetbalvandalisme, dat de incidenten rondom de voetbalwedstrijd ADO Den Haag - Ajax van zondag 9 november 2003 heeft onderzocht. De voorzitter van het auditteam, mevrouw Vliegenthart, heeft de rapportage van het onderzoek aangeboden aan minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en aan burgemeester Deetman van Den Haag.

Rondom de wedstrijd van ADO Den Haag tegen Ajax was er sprake van twee kortdurende rellen en één rel van drie kwartier. De drie rellen zijn voornamelijk veroorzaakt door supporters van ADO Den Haag. Hoewel er door de relschoppers geweld werd gehanteerd, wijst het aantal van twee gewonden erop dat de confrontaties tussen politie en relschoppers niet zwaar gewelddadig waren. Op de dag zelf en later zijn 38 aanhoudingen verricht. In totaal zijn 28 stadionverboden opgelegd.

Het auditteam concludeert dat het geheel aan technische en sociale preventieve activiteiten van club en partners, een normaliserend effect heeft gehad op het gedrag van ADO-supporters tijdens de wedstrijd. Daarnaast concludeert het auditteam dat gemeente, Openbaar Ministerie, club en politie zich nauwgezet hebben voorbereid op de wedstrijd en veel aandacht hebben besteed aan het handhaven van de afspraken rond alcohol en spreekkoren.

De politie-inzet was ruim in vergelijking tot de politie-inzet van andere korpsen bij risicowedstrijden. Er werden 673 agenten ingezet, oftewel een politie-inzet van 6057 uur. Het auditteam vraagt zich af of dat niet minder had gekund.

Gemiddeld is de politie-inzet rond thuiswedstrijden van ADO Den Haag ruim 2707 uur. Ook dat is veruit het hoogste vergeleken met de inzet rond wedstrijden van andere clubs. Thuiswedstrijden van Feijenoord kennen een gemiddelde politie-inzet van 1742 uur, bij alle andere clubs ligt het gemiddelde tussen de 142 uur (RKC Waalwijk) en 796 uur (Ajax) per wedstrijd.

De afspraken uit het "beleidskader Bestrijding voetbalvandalisme en voetbalgeweld 2003" hebben als doel de inzet van de politie te laten dalen. Het auditteam doet de volgende aanbevelingen:
* bekijk opnieuw of de aparte inzet, na elkaar, van 'platte pet' en ME wel het meest effectief is;
* bekijk opnieuw de benodigde politie-inzet afgezet tegen preventieve maatregelen.


---

---

---

---