KPMG


Installatiebranche wacht ingrijpende consolidatieslag

19 april 2004

De installatiebranche in Nederland wacht een ingrijpende consolidatieslag. Veel bedrijven in de branche zijn te klein om de steeds belangrijkere rol van de installateurs bij grote bouwprojecten te kunnen invullen.

Dit komt onder andere door de steeds complexer wordende technische systemen en de toenemende vraag van opdrachtgevers naar meer toegevoegde waarde en geïntegreerde oplossingen. De noodzaak om zich verder te ontwikkelen en het aanbod van diensten en producten te verbreden en verdiepen zijn belangrijke drijfveren achter de consolidatie van de installatiesector, constateert Hans Bongartz van KPMG Corporate Finance. De sector is nog altijd zeer gefragmenteerd, waardoor niet alleen kleine, maar ook middelgrote en grote ondernemingen gedwongen zullen worden andere bedrijven over te nemen of te fuseren.

Uit onderzoek van KPMG blijkt dat het installatiequotum, het deel van de totale bouwsom dat besteed wordt aan technische systemen, de laatste jaren fors is toegenomen. Bongartz: Dit aandeel maakt in sommige gevallen zelfs meer dan de helft uit van de totale bouwsom. Het heeft tot gevolg dat dominantie van de installateur in de totale bouwketen toeneemt. In combinatie met de rol van beheerder van technische systemen maakt dit de installateur steeds vaker bij uitstek geschikt om de rol van main contractor te vervullen, niet alleen ten aanzien van de realisatie van een bouwproject, maar ook ten aanzien van het facilitair management.

Bongartz constateert dat de installatiesector de afgelopen tien jaar een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Tot voor kort hielden de meeste installateurs zich alleen bezig met het installeren van, veelal op zichzelf staande, technische systemen. De laatste jaren is de complexiteit van deze systemen echter aanzienlijk toegenomen. Een gebouwmanagement-systeem dat een geïntegreerd onderdeel van een gebouw vormt en waarbij elektrotechnische en mechanische systemen centraal en op afstand door één computer worden bestuurd, is tegenwoordig soms eerder regel dan uitzondering.

De ontwikkelen van competenties houdt concreet in dat de installateurs zich naast elektrotechnische en mechanische engineering in toenemende mate richten op informatie- en communicatietechnologie. Bongartz: De installateur wil deze competenties bovendien geïntegreerd aanbieden vanwege de groeiende betekenis van ICT bij de besturing van zowel elektrotechnische als mechanische systemen. Verbreding en verdieping van de dienstverlening houdt met name in dat installateurs al in een vroeg stadium betrokken raken bij het bouwproces, steeds vaker al tijdens de ontwerpfase en dat zij zich na de installatie bezighouden met het onderhoud en beheer van de technische systemen.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039