Skatebond Nederland


Persbericht Skatebond Nederland


----------
Sander Armée wint eerste wegwedstrijd in Brakel

Sander Armée uit het Belgische Kessel-Lo is zaterdag de verrassende winnaar geworden van de eerste landelijke skeelerwegwedstrijd in Brakel. De 18-jarige Bont-rijder won de eindsprint van een kopgroep van drie met een wiel verschil voor landgenoot Glenn Focke. Derde werd Bob de Vries uit Haule, 19 jaar en eerstejaars A-rijder. De drie hadden een ronde voorsprong op het peloton. De Vries heeft zich met zijn prestatie een plek verworven in de voorlopige nationale selectie van bondscoach Desly Hill, die traint voor EK en WK.

Arjan Smit werd vierde. De vijfvoudig nationaal wegkampioen en meervoudig winnaar van de landelijke competitie zal dit seizoen niet meer zo eenvoudig de ene overwinning aan de andere kunnen rijgen als voorgaande jaren. Behalve van nieuwe, jonge rijders heeft Smit ook concurrentie van de snelle Australiërs Michael Byrne en Joshua Wood en de Amerikaan Jordan Malone, afgelopen najaar meervoudig winnaar op het WK. Smit was niet van plan er wakker van te liggen dat hij de eerste slag had gemist: "Dit was pas de eerste wedstrijd. Het wordt zeker moeilijker voor mij en dat is goed. De inbreng van de buitenlanders helpt mij in de voorbereiding op het EK in eigen land deze zomer." "Ik wilde geen risico's nemen," verklaarde Sander Armée zijn vroege uitbraak met Focke en De Vries. Geen van drieën zijn echte sprinters. De Vries: "Ik had niet verwacht erbij te zitten. We hadden geluk dat dit de juiste ontsnapping was." De drie konden wegblijven omdat de ploegen van Univé/Mogema, Mogema en Nefit naar elkaar bleven kijken. Een groep van acht maakte jacht op de drie koplopers, maar de samenwerking was niet goed. Malone en Wood waren niet van plan Smit te helpen in de achtervolging. Smit: "Behalve Klaas Slager waren er niet veel die wilden werken." Daarom demarreerde Smit met Slager en Vlaming Luc Bartholomeeussen weg uit de volggroep. Maar het gat met de koplopers, een halve minuut, konden ze niet meer overbruggen. Bartholomeeussen werd vijfde, Slager kon nog net de zesde plaats veilig stellen vóór het sprintende peloton. De pelotonsprint om de zevende plek werd gewonnen door Ingmar Berga uit Hoogeveen, die de eerste ontsnappingspoging voor zijn rekening had genomen en later ten val kwam, maar weer terug wist te komen. Winnaar Sander Armée, in 2002 Europees kampioen op de marathon bij de junioren, rijdt zijn tweede seizoen bij de A-rijders. Vorig jaar wist Armée geen podiumplek te verwerven, het jaar daarvoor reed hij vijf B-wedstrijden in Nederland die hij allemaal won. De nummer twee, Glenn Focke (31), keerde drie jaar geleden terug in het wedstrijdpeloton na een pauze van vijf jaar. Op het WK van 1992 en vijf EK's kwam Focke al uit voor België. Het Gelderse Brakel aan de Waal was een nieuwe etappeplaats voor de Univé World on Wheels-competitie. Het parcours had selectieve elementen met een helling tegen de dijk op, drie verkeersdrempels en een afdaling.

Dames
Hilde Goovaerts uit het Belgische Zemst won bij de dames. Met Nele Armée als tweede en Jelena Peeters als derde was het erepodium geheel Vlaams. Elma de Vries uit Haule was op de vierde plek de eerste Nederlandse. Nele Armée van de ploeg Bont, 15 jaar pas, moest in haar eentje opboksen tegen de vier Maple-ploeggenotes Goovaerts, Peeters, De Vries en Wencke Depoorter. "Ik kwam eigenlijk om te winnen," aldus de jeugdige international Armée, zus van de winnaar bij de A-rijders. "Ze is zo sterk," zei Elma de Vries, die verscheidene keren probeerde uit de grote groep te demarreren. De Vries werd steeds teruggepakt, waarbij Nele Armée veel werk moest doen. De ervaren Hilde Goovaerts (28), die al een lange internationale carrière achter de rug heeft met de wereldtitel op de halve marathon in 1995 als hoogtepunt, sloeg haar slag in de finale. Er gingen 33 vrouwen van start, verdeeld over de categorieën 1 en 2. Baukje Bonnema uit Kollum was de beste bij de dames-2, gevolgd door Petra van Bergeijk uit Lelystad en Sigrid ter Haar uit Dedemsvaart.

B-rijders
Ronald Mulder uit Zwolle won de B-wedstrijd. Karlo Timmerman uit Staphorst werd tweede, Michel Mulder uit Zwolle derde. Het 18-jarige drietal rijdt dit seizoen voor het eerst bij de B-rijders en zit tevens in de voorlopige nationale selectie die traint voor EK en WK. Op grond van hun leeftijd hoeven ze nog geen deel uit te maken van het A-peloton. Er waren ontsnappingspogingen van onder meer Justin van der Veen uit Staphorst, Stephan Wielinga uit Wolvega en Niek Rolleman uit Rijssen. Klaas van de Weerd uit Staphorst probeerde het met nog één ronde te gaan, maar werd opgeslokt door het jagende peloton.

C-rijders
René van den Dijk uit Rijssen boekte zijn eerste overwinning bij de C-rijders. Ook de nummers 2 en 3, Jorrit Veneman uit Ommen en Klaas van de Wal uit Harkema, stonden voor het eerst op het erepodium. Er had zich een kopgroep van vijf gevormd met daarin ook Wim Kwakkel uit Utrecht (vierde) en Frederik Deniere uit Staden (vijfde).

Veteranen
Bij de veteranen zette Piet Lagerweij uit Otterlo zijn zegereeks uit voorgaande jaren voort. Tweede werd René van der Meulen uit Kampen en derde Henk Lankhof uit Aalten, ook bekenden op het erepodium. Ze maakten deel uit van een kopgroep van zeven, met Klaas Kramer, Robert Welle, Jean-Luc Ostyn en Leo Janse die in deze volgorde vierde tot en met zevende werden.

Karin Verhoef, SBN

Meer info: www.skatebond.nl

E-mail: info@skatebond.nl


----------
Over de Univé competities

Univé Verzekeringen, hoofdsponsor van de Skatebond Nederland (SBN), heeft haar naam verbonden aan twee grote nationale skeelercompetities: de Univé Topcompetitie, bestaande uit vijf grote marathons op de weg en de Univé World on Wheels (WOW), bestaande uit zestien 'rondjes om de kerk'. Het 'rondje om de kerk', afgekeken van het wielercriterium, is de traditionele vorm waarin in Nederland skeelerwedstrijden worden georganiseerd. Deze wedstrijden worden al ruim vijftien jaar met groot succes georganiseerd vooral in Oost- en Noord-Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Purmerend en Westkapelle. Univé zorgt samen met de Skatebond Nederland voor animatie van het publiek rondom de WOW-wedstrijden. Ook wordt voorlichting gegeven over de skeelersport.


----------
Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl


----------
Skatebond Nederland
www.skatebond.nl