Ingezonden persbericht


Apple introduceert Final Cut Pro HD

Eerste videobewerkingssoftware met real-timebewerking en -effecten voor native DVCPRO HD

Bunnik, 19 april 2004 - Apple introduceert vandaag Final Cut Pro HD. Deze nieuwste versie van de filmbewerkingssoftware waarvoor Apple eerder een Emmy ontving, biedt naast ondersteuning voor DV en SD nu ook ondersteuning voor real-timebewerking van hoogwaardig, native DVCPRO HD-materiaal. Final Cut Pro HD is het eerste programma waarmee je HD-video ("high definition"-video) van professionele kwaliteit vastlegt, bewerkt en uitvoert via één FireWire-kabel, zonder dat je extra hardware nodig hebt. Final Cut Pro HD ondersteunt bewerking van native DVCPRO HD zonder beelden opnieuw te comprimeren of verlies van beeldkwaliteit en is bovendien geschikt om de HD-beelden vooraf op een Apple Cinema HD Display te bekijken.

"Apple zorgde voor een revolutie op het gebied van videobewerking met de mogelijkheden voor DV-videobewerking en FireWire," aldus Rob Schoeben, vice president Applications Marketing van Apple. "Met Final Cut Pro HD bieden we onze klanten real-time native HD-bewerking voor een zeer voordelige prijs."

Dankzij de kracht en architectuur van de Power Mac G5 en Mac OS X 10.3 "Panther" speelt Final Cut Pro HD tot vier native DVCPRO HD-videostreams gelijktijdig af. Als je een Xserve RAID gebruikt, geeft het programma zelfs tot 10 streams met voorvertoningskwaliteit weer. Doordat Final Cut Pro HD native DVCPRO HD-video ondersteunt, is conversie van mediamateriaal overbodig en blijft de kwaliteit van de oorspronkelijke camerabeelden volledig intact. Final Cut Pro HD biedt filmmakers, producers en postproductie-editors een tot op het beeld nauwkeurige bewerkingsomgeving voor native DVCPRO HD-materiaal om HD-video van professionele kwaliteit op te nemen, te bewerken en uit te voeren. Bovendien kan dat zelfs op een PowerBook, zodat je overal aan de slag kunt.

Final Cut Pro HD heeft een Digital Cinema Desktop-voorziening, waarmee je het bewerken van SD- en HD-video direct op een Apple Cinema Display bekijkt. Hierdoor kost het nog minder om met HD-video te gaan werken. De basis van Final Cut Pro HD is de open QuickTime-architectuur, zodat je moeiteloos overschakelt van DV naar SD, HD en film. Final Cut Pro HD is geschikt om materiaal over te zetten op de meeste professionele bandsoorten en te coderen in de MPEG-2-, MPEG-4- of QuickTime-structuur voor gebruik op dvd, internet of 3G-apparatuur.

Final Cut Pro HD sluit naadloos aan op de professionele programma's van Apple, zoals Motion, een nieuw programma met een revolutionaire aanpak voor de professionele productie van bewegende beelden, DVD Studio Pro 3, een professioneel programma om dvd's te maken, Shake 3.5, een nieuwe versie van de toonaangevende software voor montage en visuele effecten, en Logic Pro 6, de standaard voor muziekproductie op de computer.

Final Cut Pro HD bevat nauwkeurige tools voor het bewerken en inkorten van beelden, veelzijdige mogelijkheden om de interface aan te passen, geavanceerde real-timekleurcorrectie en beeldbewerking, en uitgebreide audiobewerking met een meersporenmixer en meerkanaals uitvoer. Dankzij RT Extreme bevat Final Cut Pro HD meer dan 150 filters, effecten en overgangen die geen rendering vereisen. Final Cut Pro HD bevat LiveType 1.2 voor bewegende aftiteling die niet afhankelijk is van de resolutie, Soundtrack 1.2 voor het maken van muziek op basis van loops, Compressor 1.2 voor HD-codering, en Cinema Tools voor filmmakers die werken met 35-mm of 16-mm film.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Final Cut Pro HD is vanaf heden verkrijgbaar voor geregistreerde Final Cut Pro 4-gebruikers. Het Final Cut Pro HD-pakket is te bestellen via de Apple Store op het internet (www.apple.com/nlstore) en via erkende Apple resellers voor een adviesprijs van 899 euro excl. BTW. Voor gebruikers van Final Cut Pro 1, 2 en 3 is er een upgrade naar Final Cut Pro HD voor 349 euro excl. BTW. Ga naar www.apple.com/nl/finalcutpro voor een volledig overzicht van de systeemvereisten en voor meer informatie over Final Cut Pro HD. Hier vind je ook een overzicht van gecertificeerde, compatibele hardware en software.

© 2004 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Mac OS, Final Cut Pro, Logic, FireWire, Power Mac, Xserve, PowerBook, Apple Cinema Display, QuickTime, Shake en Apple Store zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Jurriaan Trommels
PR Manager Nederland
Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
Email: trommels.j@euro.apple.com

Web: http://www.apple.com/nl ================================
Everything is easier on a Mac
================================