AutoRai

19-4-2004

Wegenwacht kiest voor Volkswagen Touran en Transporter

Als servicewagen van de Wegenwacht heeft de ANWB gekozen voor de Volkswagen Touran en de Transporter. Dat wil zeggen dat de ANWB afscheid neemt van de Golf en de Polo, die het gezicht van de Wegenwacht sinds 1983 en respectievelijk 1996 bepaalden.

Ook de T4 verdwijnt uit het straatbeeld. De overeenkomst met Volkswagen werd onlangs door ANWB-hoofddirecteur Guido van Woerkom getekend in het Wegenwachtstation Planken Wambuis.

Jaarlijks zullen ruim honderd voertuigen worden vervangen door de Volkswagen Touran 1.9 TDI. De vervanging betreft ruim 70 procent van de totale vloot wegenwachtautos. De Touran komt in de komende jaren in de plaats van de Golf (470 stuks) en de Polo
(160 stuks). Naast de vervanging van de Golf en de Polo worden een kleine 300 T4s vervangen door de Volkswagen Transporter 1.9 TDI 77kW/105 pk.

Uitgeruste Wegenwachtautos
Meer veiligheidsvoorzieningen, gereedschap en navigatie- en communicatieapparatuur vergen navenant meer laadruimte en laadvermogen in de Wegenwachtautos. Zo zijn er vijf extra accus aan boord nodig voor navigatie, communicatie, starthulp aan zwaardere voertuigen en voor vervanging van defecte accus. Voor het verwisselen van banden is voortaan ook een hefkussen beschikbaar dat door een compressor met lucht wordt gevuld. Daarnaast zullen alle Transporters worden uitgerust met een zogenoemde verkeerd getankt-installatie. Hiermee is de Wegenwacht uniek in het verlenen van hulp op het moment dat de klant benzine i.p.v. diesel of andersom heeft getankt.

Robuuste Volkswagens
Een moderne uitstraling van het wagenpark speelt bij dit visitekaartje van de ANWB uiteraard een rol. Comfort, rijeigenschappen, laadruimte en laadvermogen, nodig voor het werk van de Wegenwacht, waren echter doorslaggevend. Van Woerkom: De keuze voor een robuuste servicewagen bij de vervanging van ons wagenpark past bij de kracht van onze wegenwachtorganisatie. Hij past bij de Wegenwacht die ondanks voortdurende wijzigende omstandigheden, op het gebied van autotechniek, drukker verkeer en meer eisende leden, gemiddeld binnen 35 minuten bij een pechgeval aanwezig is en 90 procent van de leden op weg helpt. Dat was zo, dat is zo en dat zal ook zo blijven. Het geeft onze leden een gerust gevoel.