De Unie


Rabobank - CAO-overleg: Performance Management

19 april 2004 - Op donderdag 15 april heeft De Unie voor de tweede maal overlegd over een nieuwe CAO voor de Rabobank. Het overleg heeft in het teken gestaan van Performance Management: een nieuw beoordelings- en beloningssysteem. Aan het einde van de overlegronde is nog kort stil gestaan bij het onderwerp inzetbaarheid, in goede en slechte tijden.

Het grootste deel van de dag is besteed aan performance management, waarbij over het pakket aan voorstellen in principe overeenstemming is bereikt. CAO-partijen kijken terug op een succesvolle dag. Vanaf nu kan binnen de Rabobank het communicatie- en implementatieproces inzake performance management verder worden voorbereid.

Gemaakte afspraken
Er zijn afspraken gemaakt over:

* de conversie: Hoe gaan medewerkers over van het huidige naar het nieuwe salarissysteem?
Belangrijk onderdeel van deze afspraken is, dat iedereen zijn vast inkomen (dat wil zeggen het huidige salaris inclusief de beoordelingstoeslag) bij de overgang naar het nieuwe systeem behoudt. De huidige standaard periodieken worden vervangen door variabele doorgroeipercentages die gebaseerd zullen zijn op individuele afspraken op zowel de persoonsgebonden resultaten als ook competenties.

* de nieuwe variabele beloning
Ten aanzien van de nieuwe variabele beloning in plaats van het Medewerker Waardeplan zijn nu ook concrete afspraken gemaakt. Voor alle functiegroepen zal een hoger percentage variabele beloning haalbaar zijn dan nu met het Medewerker Waardeplan. Deze variabele beloning zal gebaseerd zijn op zowel individuele als collectieve resultaten.

Zoals bekend, kan er pas gesproken worden van een definitief CAO-akkoord als ook over de rest van het pakket overeenstemming bestaat. CAO-partijen zijn echter tevreden met het nu bereikte resultaat op dit onderwerp.

Uitgangspunten met betrekking tot inzetbaarheid In een korte presentatie heeft de bank een aftrap gegeven van zijn uitgangspunten met betrekking tot inzetbaarheid. Over het algemene personeelsbeleid zullen de standpunten van de CAO-partijen niet veel verschillen. Anders ligt het met betrekking tot het huidige Sociaal Statuut c.a. De bank stelt voor de huidige regelingen op alle boventalligheidsituaties van toepassing te laten zijn, maar wenst de werkgarantie te vervangen door een bemiddelingsperiode, waarvan de lengte wordt bepaald door de lengte van het dienstverband. Daarnaast zou er een apart plan moeten komen voor calamiteiten. De Unie kan zich in zon calamiteitenplan vinden, maar wijst een eindigheid van de bemiddeling binnen het huidige Sociaal Statuut af. Zie de voorstellenbrief.

Hoe nu verder?
Op vrijdag 23 april wordt verder overlegd, om te beginnen over inzetbaarheid, maar ook de andere voorstellen van De Unie zullen aan de orde moeten komen. Zoals bijvoorbeeld premie ziektekostenverzekering/ziekenfonds, eenmalige uitkering en betaling bij arbeidsongeschiktheid.

Wim ter Welle
Bestuurder

maandag, 19 april 2004