Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Vijf bedrijven in eindronde voor MVO-stimuleringsprijs

19 april 2004 -

* Dierenpark Amersfoort, een dierentuin die heel bewust activiteiten onderneemt op het gebied van people, planet en profit en een MVO-coördinator in dienst heeft. Het dierenpark laat graag zien dat de gekozen bedrijfsvoering veel toegevoegde waarde heeft voor de maatschappij zonder dat dit grootse investeringen vraagt. Ondanks haar commerciële basis heeft de onderneming een idealistische doelstelling: natuur - en soortbehoud van in het bijzonder bedreigde dieren.
* Gebr. C.P. en C.J. Stolk B.V., glastuinbouwbedrijf gespecialiseerd in teelt van kamerplanten. Mag zich Top Tuinder MPS noemen, wat betekent dat deze onderneming gecertificeerd is voor milieukeur MPS-A, MPS-GAP (retail eisen) en MPS Socially Qualified. Veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu worden gezien als integraal onderdeel van de activiteiten van de onderneming.
* Coolen B.V., een kalkoenbroederij die biologische kalkoenkuikens broedt en vermarkt en zich ondanks ziektes als AI en Blackhead staande weet te houden. Zij ontwikkelt alternatieve houderijsystemen, waarbij gestreefd wordt naar een diervriendelijk, eerlijk product.
* Eosta B.V., Europees marktleider in gecertificeerde biologische en fair trade groenten en fruit met een eigen certificeringsysteem dat verder gaat dan het biologische Eko-keurmerk.
* Themato C.V., het eerste bedrijf in Nederland dat volgens de meest energiezuinige manier pruimtomaten teelt in een gesloten kas en een communicatietraject heeft ontwikkeld om kennis te delen met zoveel mogelijk collega-ondernemers. Themato C.V. is een voorloper in de tuinbouwsector en een innovator op het gebied van MVO. De jury bestaat uit voorzitter Pieter Winsemius (oud-minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu en tegenwoordig lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid), José van Eijndhoven (voorzitter van het college van bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam), Jan Meerman (vice-voorzitter van de Koninklijke Vereniging MKB Nederland) en Klaske de Jonge (algemeen directeur van de Consumentenbond). De jury is verrast over het uiteenlopende karakter van de inzendingen. Bij de beoordeling is vooral gelet op de toegevoegde waarde voor de 'drie p's' van MVO, het draagvlak binnen de organisatie, de dialoog met belanghebbenden, het innovatieve karakter en de mogelijke voorbeeldfunctie die uitgaat van de inzending.

De prijsuitreiking vindt plaats op woensdagmiddag 23 juni 2004 tijdens een conferentie over maatschappelijk verantwoord ondernemen. De genomineerden presenteren daar hun voorstel aan de aanwezigen, waarna deze hun stem kunnen uitbrengen voor de publieksprijs. Na bekendmaking door de jury van de winnaar reikt minister Veerman de juryprijs uit. Gerard Doornbos, voorzitter van LTO Nederland, reikt de publieksprijs uit. Tijdens workshops, een informatiemarkt en een afsluitende borrel hebben bezoekers van de conferentie uitgebreid de gelegenheid elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren.

Belangstellenden voor de conferentie, die plaatsvindt in 't Spant in Bussum, kunnen vanaf 20 mei 2004 een aanmeldingsformulier en het conceptprogramma van de conferentie downloaden via www.minlnv.nl.

Dit is een gezamenlijk persbericht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, LTO Nederland en de Nederlandse Voedingsmiddelen Industrie VAI.