Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

Kabinet moet intern overeenstemming bereiken over de bestuurlijke boete (19/04/04)

Vandaag hebben het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Kaderwetgebieden Verkeer en Vervoer (SKVV), de Unie van Waterschappen (UvW) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een brief aan de minister-president een oproep gedaan te bemiddelen tussen de ministers van V&W en Justitie.

Al geruime tijd houden genoemde partijen een pleidooi voor de invoering van de bestuurlijke boete bij lichte verkeersovertredingen. De minister van V&W streeft naar een hoog ambitieniveau verkeersveiligheid. De gezamenlijke opstellers delen deze ambitie. Bevoegde opsporingsambtenaren van decentrale overheden kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren onder andere door handhaving en beboeting van lichte verkeersovertredingen.

In tegenstelling tot de minister van V&W en de Tweede Kamer wil de minister van Justitie niet dat lichte verkeersovertredingen, zoals te hard rijden, door rood licht rijden of zonder licht fietsen, kunnen worden afgedaan met de bestuurlijke boete. Dit verschil van mening speelt al enige maanden en vertraagt de invoering van de bestuurlijke boete. Een bestuurlijke boete is een boete die niet wordt opgelegd door de politie, maar door de gemeente, provincie of het waterschap.

In deze tijd waarin het kabinet de normen en waarden discussie voert, achten de partijen het hoog tijd dat niet alleen kleine ergernissen, maar ook lichte verkeersovertredingen kunnen worden gehandhaafd middels een bestuurlijke boete.

De partijen doen een dringend beroep op de minister-president dit meningsverschil met de verantwoordelijke bewindslieden te bespreken. Het gaat nadrukkelijk om een aanvulling op de bestaande handhavingscapaciteit die in samenwerking met politie en Justitie zal worden vormgegeven.