IBM

Uitkomsten e-readiness: Nederland verliest positie in top 10

Amsterdam -- April 19th, 2004 -- Nederland heeft haar goede positie in de top 10 van internationale concurrentieposities op ICT verloren. De uitkomsten van het Economist / IBM onderzoek naar de internationale concurrentieposities op ICT gebied van 2004 wijzen uit dat andere landen actiever zijn geweest in het verder ontwikkelen van hun e-readiness (concurrentieposities op ICT gebied) dan Nederland. Gevolg: deze landen hebben de toppositie van Nederland (voorheen 3e) overgenomen en Nederland is gedaald naar de 8e plaats. Scandinavië heeft haar toppositie verstevigd en landen als Singapore, UK en US zijn Nederland voorbij gestreefd.

Bijgaand treft u in het kort de belangrijkste uitkomsten op internationaal en Nederlands niveau aan. Daarnaast kunt u het hele onderzoek downloaden.

* Denemarken op 1ste plaats; 4 Scandinavische landen in de top 5
* Singapore springt naar 7de plaats

* De early internet adopters, waaronder de VS en Australië, lopen achter in het gebruik van breedband

* Ontwikkelingslanden gebruiken e-assets als competitief voordeel

De daling van de positie van Nederland die we vorig jaar al zagen zet dit jaar stevig door. Nederland daalt van de 3e plaats naar de 8e plaats in e-readiness in een onderzoek dat is uitgevoerd door The Economist Intelligence Unit samen met het IBM. Wil Nederland tot de koplopers blijven behoren dan is actie nodig. De concurrentiepositie in ICT is van groot belang voor Nederlandse economische kracht (distributie- en kenniseconomie)

Belangrijkste conclusies en directe aanbevelingen voor Nederland:
* Nederland scoort laag op overheidsinvesteringen in wettelijke regelingen rondom internet transacties.

* De daling van Nederland in de totale ranking is te wijten aan het feit dat Nederland stil is blijven staan, daar waar omringende landen veel sneller actie hebben ondernomen; stilstand is achteruitgang.

* Ons land heeft nog steeds een redelijk goede uitgangspositie. Nederland staat nog in de top 10 waarbij met name de "algemene aantrekkelijkheid voor het bedrijfsleven" hoog scoort.
* De "connectivity en technologische infrastructuur" is een van de sterkere punten. Nederland benut deze goede randvoorwaarden echter onvoldoende om een sprong voorwaarts te maken.

Nederland kan haar uitgangspositie benutten om terug te keren in de top-3 door:

* Versterking van investeringen in centrale infrastructuren en daarmee versnelde vernieuwing van overheidsdienstverlening en uitvoering

* Stimuleren van opleidingen voor werkende bevolking
* Versnelde aanpassing wetgeving rondom internet/digitale transacties

* Duidelijke keuzes te maken ten aanzien van de te realiseren (E-)initiatieven

* Gecoördineerde aansturing van initiatieven over verschillende ketens (opsporing, gezondheidszorg, administratieve lasten, sociale zekerheid)

* Gebruik van publiekprivate samenwerking voor tempo en benutting van geavanceerde concepten en technologieën

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

IBM Nederland
Tineke Mertens
Tineke.mertens@nl.ibm.com
Tel. 06 20015092