Vaarsurveillance

Leiden/Warmond/Oegstgeest 19-04-2004 - De politie heeft op zaterdag 17 april van 14.00 tot 19.00 uur een surveillance op het water gehouden. Gecontroleerd werd eerst op de Zijl, vervolgens op de Kagerplassen, daarna via de Zijl naar de Oude Rijn richting de Oegstgeesterkanaal, via de Kagerplassen weer naar de Zijl en vervolgens de Rijn Schiekanaal. Er werden 25 boten gecontroleerd. Waaronder een groot aantal snelle motorboten. Van zes werd een snelheidsproef afgenomen. Er werden in totaal 16 processen verbaal opgemaakt. Voor het ontbreken van zwemvesten, brandblusser, vaarbewijs, registratiebewijs, dodemanskoord e.d.

Er werd veel hinder en overlast veroorzaakt door kleine rubberboten met buitenboord-vermogens vanaf 4 pk en meer. Deze vaartuigen worden voornamelijk bestuurd door kinderen in de leeftijd van 12 tot 16 jaar. Uit snelheidscontroles bleek dat deze vaartuigen snelheden kunnen halen van 12 tot 20 km/uur. Bij een gecontroleerde rubberboot bleek het vermogen op de motorkap niet te kloppen met het feitelijke vermogen. In plaats van een 4 pk bleek het te gaan om een 6 pk buitenboordmotor. Dit vaartuig voer in plane 32 km/uur. Het aantal opvarenden is daarbij niet terzake dienend. Vaartuigen die zulke snelheiden kunnen bereiken en daarbij in plane gaan, vallen onder de noemer snelle motorboten en daarbij dienen de schipper en het vaartuig aan bepaalde eisen te voldoen. De schipper dient daarbij 18 jaar te zijn en in het bezit te zijn van in ieder geval een Klein Vaarbewijs I.

Een ander gecontroleerd vaartuig voer 32 km/u terwijl een begrenzingsdocument tot 20 km/u werd getoond. De waterpolitie in Leiden kijkt zeer kritisch naar de deugdelijkheid van dit soort begrenzingen.

Volgens het Binnenvaart Politie Reglement gelden de volgende regels: In de leeftijd tussen de 12 en 16 jaar mag men varen in: - motorboten met een max lengte van 7 meter en een max. snelheid van 13 km/uur (7.5 zeemijl/u); - roeiboten met een max lengte van 7 meter; - zeilboten.

Is men jonger dan 12 jaar dan mag er NIET alleen in een motorboot gevaren worden. Wanneer er een ouder persoon aanwezig is, dan mag dat wel. Zwem/redvesten en een dodemansknop zijn niet verplicht maar zijn wel aanbevelens waardig.

Is men ouder dan 18 jaar en is men in het bezit van een (klein) vaarbewijs dan mag men met een snelle motorboot varen en in andere (klein)vaarbewijsplichtige vaartuigen. Met bepaalde typen vaartuigen mag men zonder klein vaarbewijs varen.

Als waterpolitie zijn wij ons bewust van het feit dat het hebben van een vaarbewijs nog niet betekent dat men kan varen. Het vaarbewijs is een theoretisch bewijs. Varen leert men in de praktijk. Heeft men de kennis en weet men dat in de praktijk te brengen door daarbij rekenig houden met de overige scheepvaart en de plaatselijke omstandigheden, dan is er sprake van goed zeeman-schap.

Voor alle schepen geldt dat er onder toezicht gevaren mag worden. Dit betekent echter wel dat de verantwoordelijke persoon DIRECT moet kunnen ingrijpen wanneer dat nodig is.

De politie zal ook aandacht gaan besteden aan de hinderlijke golfslag die wordt veroorzaakt waardoor schade aan schepen en/of kunstwerken KAN ontstaan. Tijdens de surveillance zijn wij veelvuldig aangesproken over het vaargedrag van grotere vaartuigen. (o.a. de sloepen en grote motorkruisers).

De waterpolitie zal een regelmatig terugkerend gezicht worden in de Leidse wateren op momenten dat dat nodig is.

In de singelgrachten van Leiden mag niet sneller gevaren worden dan 6 km/uur. In de overige openbare wateren van Leiden mag niet sneller worden gevaren dan 7.2 km/uur. Staat op borden anders aangegeven, dan geldt die snelheid.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de waterpolitie van Leiden via telefoonnummer 0900 8844.