Digitale Gemeente Houten

SGP wil geen arbitragecommissie

zaterdag 17 april 2004 - Bron: Redactie SDGH

Fractievoorzitter Gijs van Leeuwen van de SGP heeft in een open brief aan Wouter van Kouwen het voorstel voor een arbitragecommissie afgewezen. Deze commissie is afgelopen donderdag door Van Kouwen voorgesteld en moet onderzoeken of hij wel of niet gelijk heeft in de kwestie van de spoorophoging. Van Kouwen verbindt zijn politieke carriere aan de uitslag van de commissie. Van Leeuwen zegt dat zo'n commissie wat hem betreft ,,de boom in kan" en wil geen escalatie van de ontstane situatie. Hieronder de brief van Gijs van Leeuwen.

Wouter,

Jammer dat wij gisterenavond niet even door konden praten over jouw manier van opereren in de politiek. Je wilde naar huis. Ik heb daar begrip voor, maar wel jammer. Je weet inmiddels mijn reactie op jouw uitlatingen. Ad van Heuven die er gisterenavond na het (ons) TV-interview nog even bij kwam staan voelde goed aan hoe ik (en ook anderen) jouw opmerkingen beleven. Praat nog maar eens met Ad want hij sloeg de spijker op zijn kop. Kern van het verhaal; iemand doet onderzoek naar een dossier en komt tot een andere afweging dan Wouter, de ander voelt zich gepakt op moment dat iemand dan gaat beweren dat hij of zij een oog dichtknijpt en de gewraakte uitspraak doet over fraude.

Ondanks dat ik niet behoorde tot de selectie die de verklaring mocht ontvangen, kreeg ik deze later van je uitgereikt en heb ik die vrijdagavond even gelezen.
Ik ben blij dat wij donderdagavond het debat hierover niet gevoerd hebben en het op deze wijze afdoen. Ik voorzag escalatie en mijn reden om niet in debat te gaan was juist deëscalatie. (Alles had zich ook buiten de cie/raad afgespeeld.) Want jouw verklaring zou absoluut een tegenreactie oproepen die zou kunnen ontaarden in emotie enzomeer. En mijn insteek is: normaliseren.

Ik loop je verklaring even na.
Punt van de persverklaring is dat nadat het debat gevoerd is jij een uitspraak doet die niet meer over de inhoud gaat maar over personen en fracties. Je kent de gewraakte uitspraak. Feit is dat iedereen op zijn wijze dit dossier onderzoekt en tot een conclusie komt. De grootst mogelijke meerderheid zegt na eigen beoordeling het boek te sluiten. Komen dus tot een andere afweging dan jij.

Punt waar het dan misgaat is dat je in mijn beleving iemand min of meer wil verplichten nog verder onderzoek te doen en als die persoon of fractie dat niet doet knijpt die fractie dan een oogje dichtknijpt. Terwijl wij nu net na eigen onderzoek tot een andere conclusie komen. Verplicht iemand dan niet met jouw redenering mee te gaan. Laat onverlet dat jij zelf of GroenLinks natuurlijk door kan (moet) gaan met waarheidsvinding. Daar staan meer middelen voor open (WOB verzoek, interpellatie etc etc.) Verplicht anderen niet daar in mee te gaan. Het is jouw overtuiging dat er iets behoorlijk mis is. Anderen vinden na eigen onderzoek van niet. Indien wij jou niet kunnen overtuigen en jij ons niet ga dan vooral door. Niemand die je daarin een strobreed in de weg zal leggen.

Maar nogmaals laat mij met mijn andere overtuiging er buiten. Jouw opvatting dat waarheidsvinding niet mogelijk is, is dan ook niet juist. Het kan niet zo zijn dat indien anderen een andere afweging maken er niets aan waarheidsvinding gedaan kan worden. Sterker nog, ik raad je aan: ga door. Anders blijf je er mee zitten. Doe ik ook als ik ergens mee zit.
Dan je besluit. Echt merkwaardig.

Je bent zelf degene die de zaak aanhangig maakte. Mag ik dan vraagtekens zetten bij je laatste zin. Daarmee komt er een inhoudelijk eind aan deze vervelende kwestie welles nietes situatie.

Wouter, wie creëert deze situatie? Na RO was toch duidelijk wie rook en vuur zag en wie niet? Ieder heeft recht op zijn eigen beleving van de werkelijkheid en laten we dat vooral zo houden. De meerderheid heeft na RO een punt gezet. Wie maakt dan nog welles-nietes? Kortom ga vooral zelf door als je niet tevreden bent maar spreek geen waardeoordeel uit over anderen. Die hebben integer de zaak gewogen.

Het lot van Wouter in handen leggen van een commissie? Niet met mijn medewerking. Dat vind ik altijd een zaak van de persoon zelf. Van mij hoef je niet weg en kun je gewoon doorgaan met waarheidsvinding met behoud van mijn (en andermans) integriteit. Je hoeft ook niet door het stof of zo. En ik ben de laatste die ondubbelzinnig wil aantonen dat je fout zat. Jij hebt een beeld van de werkelijkheid die anderen niet delen. Daar loop ik in mijn politiek opereren vaker tegenaan. Dat is democratie. De 1 is voor de ander teugen. En de meerderheid beslist. Ik wil jou niet mijn eigen beeld van de werkelijkheid opdringen of opleggen. Daar wil ik ook geen commissie voor inhuren. Het is toch jou beeld, houdt dat dan ook vast. Als ik vind dat kannibalisme niet kan en een commissie vindt dat dat wel moet kunnen, kan die commissie voor mij de boom in. Begrijp je.

Met zon commissie sleep je me tevens weer mee in een traject waarin ik niet wil geraken. Jij hebt je opvattingen en ik heb weer anderen. Die laat ik me niet afpakkenen ook niet opleggen. Ook niet door een commissie. De meerderheid beslist in dit land. En ik vind ook soms dat meerderheden foute beslissingen nemen, door bijvoorbeeld niet voor een door mij ingediende motie te stemmen. Maar ja als ik daarmee zit moet ik vooral niet in de politiek gaan.

Advies: maak geen eigen storm om vervolgens te klagen dat het zo hard waait. Ga door met waarheidsvinding. Laat een ander ook zijn eigen beleving hebben van de werkelijkheid. Denk aan iemands integriteit. Ondanks mijn gebreken probeer ik het goede te doen voor onze inwoners. Blijf in de politiek anders wordt het echt saai.

Ontvang een hartelijke groet,
Gijs van Leeuwen

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).