Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 19-4-2004

Eindverslag expertcommissie sekse en etniciteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-CB-U-2456534

19 april 2004

Bij brief van 10 februari 2004 (kenmerk VWS-03-1928) heeft u mij om een reactie verzocht op het eindverslag en de beleidsaanbevelingen van de expertcommissie sekse en etniciteit.

Verantwoordelijkheidsverdeling
Met ingang van 1 februari 2003 is de expertcommissie sekse en etniciteit opgeheven. Primaire aanleiding was dat het kabinet het officieel instellen van een aparte commissie over dit onderwerp niet passend achtte in een doelmatige adviesstructuur, zoals bedoeld in de Kaderwet Adviescolleges. Daarbij heeft er een heroriëntatie plaatsgevonden op de taken en verantwoordelijkheden van VWS. Uitgangspunt is een hernieuwde visie van het kabinet op verantwoordelijkheden in de samenleving. Burgers en instellingen hebben rond het thema sekse en etniciteit zelf een belangrijke verantwoordelijkheid. De rol van VWS is het stellen van randvoorwaarden waarbinnen burgers en instellingen hun verantwoordelijkheid kunnen nemen. De belangrijkste randvoorwaarden zijn het garanderen van de toegankelijkheid, betaalbaarheid, doelmatigheid en kwaliteit van de zorg. Deze hernieuwde visie op verantwoordelijkheden ligt ook ten grondslag aan de beleidsbrief over allochtonen in de gezondheidszorg, die ik u op 16 maart 2004 (29 484, nr. 1) heb toegezonden.

Rol VWS
Aandacht voor de factoren sekse en etniciteit is dus primair een verantwoordelijkheid van het veld en burgers zelf. De taak van VWS is om te stimuleren dat partijen de eigen verantwoordelijkheid ook nemen. Dit doet VWS door de financiering van het ZonMw 'programma M/V, de factor sekse in de gezondheidszorg'. Daarnaast ontvangt TransAct (landelijk expertisecentrum seksespecifieke zorg en seksueel geweld) structurele subsidie voor activiteiten op het gebied van sekse en etniciteit. TransAct biedt hulpverleners, beleidsmakers, managers en opleidingen in de somatische en geestelijke zorg informatie, handvatten, training en advies over sekse- en etnisch-specifieke zorg. In het activiteitenplan 2004 wordt nadrukkelijk de verbinding gelegd tussen de factoren sekse en etniciteit. Activiteiten ter verbetering van sekse- en etnisch specifieke zorg worden onder meer uitgevoerd op de terreinen ziekteverzuim en WAO, chronische aandoeningen en verslaving. Voor wat betreft de inzet van VWS op het terrein van etniciteit verwijs ik naar eerdergenoemde brief over allochtonen in de gezondheidszorg.

Producten expertcommissie
De expertcommissie heeft in de tijd dat zij werkzaam was een aantal waardevolle producten geleverd. In de eerste plaats het advies 'Patiënten/Consumentenbeleid langs sekse- en etnisch specifieke lijnen' dat u begin 2002 heeft ontvangen. Vorig jaar heb ik reeds mijn standpunt op dit advies geformuleerd in de voortgangsrapportage van de nota 'Met zorg kiezen' (27 807, nr. 20).

Een ander belangrijk onderzoek, dat in opdracht van de expertcommissie is verricht, is het onderzoek naar 'De verwevenheid van gezondheidsverschillen naar sociaal-economische status met gezondheidsverschillen naar sekse en etniciteit' (Erasmus Universiteit Rotterdam, maart 2003). De beleidsaanbevelingen zullen worden meegenomen in de uitvoering van de beleidsnota 'Langer gezond leven 2004-2007'. Verder is ZonMw verzocht om een vervolgonderzoek naar de relatie tussen sociaal-economische gezondheidsverschillen, sekse en etniciteit te laten verrichten.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst