Ingezonden persbericht


Apple introduceert Xsan Storage Area Network-bestandssysteem

Snelle, professionele SAN-oplossing voor 899 euro exclusief BTW

Bunnik, 19 april 2004 - Apple introduceert vandaag Xsan, een snel en professioneel SAN-bestandssysteem (Storage Area Network) met de zeer scherpe prijs van 1.059,81 euro inclusief BTW per systeem. De Xsan-software paart baanbrekende prestaties aan het legendarische gebruiksgemak van Apple. Deze software is ideaal voor klanten die schaalbare, snelle toegang tot centraal opgeslagen gegevens nodig hebben voor hun videoworkflow en voor klanten die hun opslagvoorziening willen consolideren. Bovendien is Xsan bij uitstek geschikt voor de Xserve en Xserve RAID van Apple.

"De professionele video- en IT-klanten van Apple beschikken nu over een betaalbaar en snel SAN-bestandssysteem onder Mac OS X", aldus Philip Schiller, Senior Vice President Worldwide Product Marketing van Apple. "Xsan is een krachtige end-to-end SAN-oplossing die weinig complex is, geen onvoorziene kosten met zich meebrengt en nog niet de helft kost van vergelijkbare producten van Avid, IBM en SGI."

Xsan is een 64-bits-clusterbestandssysteem voor Mac OS X waarmee bedrijven hun opslag kunnen consolideren. Deze software verzorgt gelijktijdige lees- en schrijftoegang tot gedeelde volumes op bestandsniveau voor meerdere computers tegelijk, via Fibre Channel. Xsan is gecertificeerd voor de professionele programma's van Apple, zoals Final Cut Pro HD, de met een Emmy bekroonde videobewerkingssoftware, en Motion, een revolutionair, nieuw programma voor de professionele productie van bewegende beelden. Dankzij Xsan kunnen tot 64 videoprofessionals tegelijk een opslagvolume benaderen dat meerdere videostreams met een hoge bandbreedte ondersteunt - een primeur voor Mac OS X. Hierdoor ontstaat een efficiënte workflow voor video- en filmmontage, geluidsbewerking, geluidseffecten en de productie van bewegende beelden.

"Xsan is de perfecte aanvulling op onze investering in Final Cut Pro, Xserve en Xserve RAID, doordat het een snelle end-to-end SAN-oplossing voor onze videoworkflow mogelijk maakt", aldus Bob Farina, CEO van de Cimarron Group, een van de grootste amusementsbedrijven van Hollywood. "Wij zijn zeer ingenomen met Xsan, omdat geen enkele andere OS X-oplossing de snelheid, functionaliteit, stabiliteit en beveiliging biedt die we nodig hebben om bijvoorbeeld trailers te maken voor de nieuwste filmhits."

Xsan is perfect voor de veeleisende professionele videoworkflows van tegenwoordig, maar is ook geschikt voor opslagconsolidatie voor bijvoorbeeld het bedrijfsleven, overheidsinstanties, het onderwijs en computerfarms. Geavanceerde functies als metadata controller failover en Fibre Channel multipathing zorgen voor een grote beschikbaarheid. Dankzij de vergrendeling op bestandsniveau hebben meerdere systemen tegelijk lees- en schrijftoegang tot een volume - ideaal voor complexe workflows. De reservering van bandbreedte zorgt voor een effectieve verdeling van datastreams die veel bandbreedte vereisen, zoals hogeresolutievideo. En flexibel volumebeheer leidt tot een efficiënter gebruik van de opslagresources.

De gebruiksvriendelijke Xsan Admin-tool bevat alle benodigde functionaliteit voor volumebeheer, SAN-bestandssysteemconfiguratie en bewaking op afstand. Via gebruikersquota's en toegangsbeheer kunnen beheerders het gebruik van de opslagruimte en de toegang tot bestanden beperken voor een optimale gegevensbeveiliging. Aangezien Xsan compatibel is met StorNext File System van ADIC, kunnen klanten deze software gebruiken in heterogene omgevingen met Windows-, UNIX- en Linux-serverbesturingssystemen. Bovendien ondersteunt StorNext Management Suite - de toonaangevende gegevensbeheersoftware van ADIC - de Xsan-software.

"We vinden het geweldig dat Xsan compatibel is met StorNext File System en de rest van onze serie policy-based datamanagementsoftware", zegt Bill Yaman, Vice President van ADIC Software. "Wanneer onze klanten Mac OS X-gegevens integreren in hun gecentraliseerde opslagomgeving, benutten ze hun opslagvoorziening optimaal, vereenvoudigen ze hun datamanagement en leggen ze de basis voor ILM (Information Lifecycle Management)."

Prijzen en verkrijgbaarheid
In aanmerking komende klanten kunnen per direct een bètaversie van Xsan downloaden vanaf www.apple.com/xsan. Xsan is vanaf komende herfst verkrijgbaar via de Apple Store (www.apple.com/nl) en bij erkende Apple resellers voor de adviesprijs van 899 euro excl. BTW per systeem. Apple heeft Xsan geschikt bevonden voor de Xserve G4, Xserve G5, Power Mac G4, Power Mac G5, Xserve RAID en Apple Fibre Channel PCI-kaarten. Xsan vereist versie 10.3 van Mac OS X of Mac OS X Server en ondersteunt Fibre Channel-switches van bepaalde leveranciers, zoals Brocade, QLogic en Emulex.

© 2004 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Mac OS, Xserve, Final Cut Pro en Apple Store zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Jurriaan Trommels
PR Manager Nederland
Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
Email: trommels.j@euro.apple.com

Web: http://www.apple.com/nl
================================
Everything is easier on a Mac
================================