Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMA

DTe: consumenten en bedrijven tevreden met hoge betrouwbaarhei

Kleinverbruikers zijn tevreden met het huidige betrouwbaarheidsniveau van de Nederlandse elektriciteitsnetten. Dit concludeert de Stichting voor Economisch Onderzoek (SEO) die in opdracht van de Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) onderzoek heeft gedaan onder 12.400 huishoudens en 2.500 kleine en middelgrote bedrijven naar de kosten van stroomonderbrekingen.

Met het onderzoek is de schade die kleinverbruikers bij een onderbreking ondervinden bepaald. Bij een jaarlijkse gemiddelde uitvalsduur van ongeveer 30 minuten bedraagt deze schade voor alle kleinverbruikers gezamenlijk EUR 50 miljoen. Het schadebedrag is gering in vergelijking met de totale jaarlijkse kosten van het elektriciteitsnetwerk van ongeveer EUR 2 miljard. De schade als gevolg van stroomuitval bedraagt voor een huishouden gemiddeld 3 euro per jaar. Voor kleine en middelgrote bedrijven is dit ongeveer 34 euro per jaar. Het volledige onderzoeksrapport vindt u op de website van DTe: www.dte.nl.

DTe gebruikt de resultaten van het onderzoek voor het kwaliteitsreguleringssysteem dat de toezichthouder per 1 januari 2005 invoert. Aan de hand van dit systeem kan DTe de regionale netbeheerders zowel beoordelen op de efficiëntie van de bedrijfsvoering als op de betrouwbaarheid van het netwerk. DTe reguleert de toegang tot energienetten en bevordert waar mogelijk de concurrentie op de energiemarkten. DTe streeft naar efficiëntie en kwaliteit, ten behoeve van de consument.