STING
http://www.sting.nl


Bezuinigingen leiden tot afbraak verzorging

Utrecht, 19 april, Zorginstellingen stellen een vacaturestop in voor verzorgenden. Contracten worden niet verlengd en veel verzorgenden verrichten taken waarvoor ze niet zijn aangenomen. Ruim 60% van de verzorgenden geeft aan dat hun cliënten door de verhoogde eigen bijdrage minder uren zorg willen dan ze feitelijk nodig hebben. Bovendien zeggen zeer veel cliënten de zorg op. Daardoor is er in de verzorging minder werk. De vrees voor massaontslagen groeit. De overheid breekt in sneltreinvaart de goede resultaten van recente wervingscampagnes af.

Sting organiseerde een peiling onder de verzorgende beroepsgroep en noteerde alarmerende geluiden. Het werk van helpenden en verzorgenden staat onder grote druk. Bijna de helft van de verzorgenden meldt dat hun organisatie scholings- en trainingsmogelijkheden schrapt. Bovendien is er veel minder tijd voor werk- en teamoverleg. Daardoor zijn verzorgenden veel minder in staat om hun werk goed te doen en de situatie van hun cliënten te bespreken. Deskundigheidsbevordering behoort tot de verleden tijd. Deze situatie is het directe gevolg van het bezuinigingspakket dat het Ministerie van VWS aan vooral de thuiszorg heeft opgelegd.

De verhoging van de eigen bijdrage, het schrappen van middelen voor zorgvernieuwing en andere maatregelen, bedreigen de kwaliteit en de toegankelijkheid van de verzorging. De bezuinigingen leiden tot afbraak van de verzorging en een zeer ernstig verlies van kwaliteit van zorg. Het Ministerie van VWS zet daarmee haar eigen beleid om ouderen en chronisch zieken met goede zorg zolang mogelijk thuis te laten wonen, volledig op de tocht. Vooral kwetsbare groepen ouderen, gehandicapten en chronisch zieken worden getroffen. VWS verwijst hen naar mantelzorgers. Dat is een schijnoplossing omdat de rek er bij familie, vrienden en buren al lang uit is. Ook de voorgenomen overheveling van de huishoudelijke zorg naar gemeentelijke overheden lijkt, zoals de plannen er nu voor staan, geen soelaas te bieden.De plannen van staatssecretaris Ross wekken eerder de indruk van een grote verdwijntruc.

Sting is de beroepsvereniging van de verzorging. Sting komt op voor de beroepsinhoudelijke belangen van 220.000 helpenden en verzorgenden.