Gemeente Terneuzen

Antwoorden op vragen over salarisverhoging commissarissen Delta

Postadres: postbus 35, 4530 AA Terneuzen Telefoon 0115-455000, fax 0115-618429 Bezoekadres: Oostelijk Bolwerk 4, Terneuzen Internet: www.terneuzen.nl

College

Kenmerk RG

Antwoord
Datum 12 02 03

Aan De voorzitter van de raad

Vragensteller P.Clijsen GroenLinks

Onderwerp Salarisverhoging commissarissen Delta

Gelet op artikel 37 van het (voorlopig) Reglement van Orde voor de gemeenteraad wordt de volgende vraag gesteld en;

wordt het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk voor-, dan wel mondeling in de eerstvolgende commissie Economie en Beheer te beantwoorden:

vragen 1. Kunt u aangeven hoe volgens u de ontwikkeling in de beloning van de Commissarissen is geweest in de afgelopen 5 jaar?
2. Heeft u er weet van of die vergoeding is vergeleken met vergelijkbare bedrijven? Zo ja, hoe komt de vergoeding van de DELTA commissarissen uit deze vergelijking? 3. Wat is volgens U de oorzaak van de taakverzwaring voor de leden van de raad van Commissarissen? Is deze vergelijkbaar met die in het "normale bedrijfsleven", zonder monopolieposities en veel gebonden klanten? 4. Op welke wijze denkt U dat de Raad van Commissarissen gestalte wil geven aan de adviezen van de commissie Tabaksblatt? En wanneer gaat men daarmee beginnen? 5. Wat gaat de gemeente als aandeelhouder van DELTA NV merken van de adviezen van de commissie Tabaksblatt? Was het niet de bedoeling de aandeelhouder een sterkere positie te geven? En wanneer denkt u dat men daarmee gaat beginnen?
6. Hoe gaat u ­ indien u akkoord gaat met de door de provincie eventueel gebezigde, een salarisverhoging van de commissarissen rechtvaardigende uitleg- de Terneuzense burger uitleggen waarom deze salarisverhoging nodig was?

7. Bent u voornemens akkoord te gaan met het voornoemde salarisvoorstel ?

Toelichting Zoals blijkt uit persberichten heeft de vertegenwoordiger van de Provincie Zeeland in de aandeelhoudersvergadering van DELTA NV ingestemd met een aanzienlijke verhoging van de vergoeding van leden van de Raad van Commissarissen. Dit valt moeilijk uit te leggen aan de burger die voortdurend zijn tarieven voor het gebruik van Gas/licht en water ziet stijgen, vooral die burgers die de afgelopen jaren substantieel hebben geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen. Wij zouden graag zien dat het college als vertegenwoordigers namens aandeelhouder "de gemeente Terneuzen" e.e.a. kritisch begeleidt, maar ook als gebruiker van de diensten van Delta haar verantwoordelijkheid neemt om voorgenomen regeling niet te aanvaarden.
Juist in deze tijd waar e.e.a. gevraagd wordt van de burger met betrekking tot matiging, valt een dergelijke maatregel niet te accepteren.

Antwoorden 1. In de algemene vergadering van aandeelhouders (AvA) van 20 december 1999 is de honorering voor de leden van de Raad van Commissarissen (RvC) vastgesteld op een bedrag van 13.615 per persoon per jaar. Voor de voorzitter werd een bedrag van 18.153 vastgesteld. Deze bedragen zijn, zoals op 15 december 2003 door de AvA werd besloten, aangepast naar 18.500 (leden) respectievelijk 25.000 (voorzitter).

2. Wij hebben het voorstel tot aanpassing van de honorering van de commissarissen van DELTA NV in eerste instantie als een op zichzelf staand voorstel beoordeeld. Daarnaast is door de provincie informatie ingewonnen over de hoogte van commissaris- vergoedingen bij andere bedrijven in de energiesector. Op basis van die (algemene) informatie kan geconcludeerd worden dat de beoogde vergoedingen voor de DELTA-commissarissen vanaf 1 januari 2004 in normale verhouding staan tot hetgeen gebruikelijk is in de branche.

3. De primaire taak van de RvC bestaat uit het toezicht houden op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van zaken in de vennootschap en de met haar verbonden ondernemingen. Ook staat de RvC het bestuur met raad ter zijde. Deze taak is ook opgenomen in de eindrapportage van de Commissie corporate governance (veelal aangeduid als Commissie Tabaksblatt). De taakverzwaring van de leden van de RvC houdt dan ook direct verband met de omvang en complexiteit van de totale DELTA-groep die in de voorbije jaren zijn toegenomen. Voorbeelden van recente projecten die een grote inzet van de commissarissen hebben gevergd zijn de (overigens niet geëffectueerde) overname van REMU, de ontwikkelingen bij DELTA Milieu en de fusie tussen DELTA Water en Waterbedrijf Europoort.

4/5 Vooropgesteld wordt dat de adviezen van de Commissie

Tabaksblatt zijn opgesteld t.b.v. beursgenoteerde vennootschappen. De gedragscode is dus niet rechtstreeks van toepassing op DELTA NV. Wel vormt de code een duidelijk referentiekader voor ons handelen als aandeelhouder. De Commissie Tabaksblatt heeft als belangrijk principe vastgelegd dat de AvA zodanig invloed moet kunnen uitoefenen op het beleid van het bestuur en de RvC dat zij een volwaardige rol speelt in het systeem van "checks and balances" in de vennootschap. Naar onze mening is hiervan op dit moment al sprake gelet op de bevoegheidsverdeling zoals deze in de statuten van DELTA NV is opgenomen. Op welke wijze de RvC gestalte zal geven aan genoemde adviezen is een vraag die door de RvC zelf zou moeten worden beantwoord. Wel hebben wij begrepen dat de Raad van Commissarissen op dit moment bezig is met het opstellen van een discussienota over dit onderwerp. De corporate governance code treedt overigens in werking vanaf boekjaren beginnend op of na 1 januari 2004.
---
5. Zie beantwoording bij vraag 4
---
6. Aangezien de Raad van Commissarissen van Delta Nutsbedrijven besloten heeft af te zien van de voorgenomen salarisverhoging is de aanleiding voor deze vraag en dus ook de beantwoording komen te vervallen. Dit geldt ook voor de uitvoering van de motie van uw raad zoals aangenomen op 22 januari j.l. inzake dezelfde voorgenomen salarisverhoging.

7. . Zie beantwoording bij vraag 6

ondertekening secretaris, burgemeester,

F.M.L. Lauret RA J.A.H. Lonink


---- --