Gemeente Amsterdam

Bevolking van Amsterdam groeit licht
19 april 2004 - Dienst Onderzoek en Statistiek
In het eerste kwartaal van 2004 is het aantal inwoners van Amsterdam met 400 toegenomen tot ruim 739.000 personen. Het bevolkingsaantal van Amsterdam neemt al enkele jaren slechts langzaam toe.

Tot vorig jaar was de instroom van migranten de belangrijkste groeifactor voor het bevolkingsaantal van de hoofdstad. Door de strengere vestigingseisen en de economische recessie is de instroom onder alle etnische groepen sindsdien gedaald. De laatste 12 maanden was er een vestigingsoverschot van slechts 900 personen, de helft minder dan de 12 maanden daarvoor. Het vertrek naar het buitenland bleef gelijk.

Door de afname van de migranteninstroom is nu het geboorteoverschot de belangrijkste groeifactor. Eind jaren negentig steeg het aantal geboorten, waarschijnlijk onder invloed van de gunstige economische ontwikkelingen. Sinds enkele maanden neemt het aantal geboorten in Nederland af. In Amsterdam is de geboorteafname nog niet zichtbaar: met name het aantal geboorten bij autochtone vrouwen is in vergelijking met enige jaren geleden nog erg hoog.

Al tientallen jaren vertrekken er meer mensen uit Amsterdam om elders in Nederland te gaan wonen, dan er mensen vanuit andere delen van het land zich in Amsterdam vestigen. De laatste 12 maanden is het vertrekoverschot echter vrij beperkt. Dit komt met name door de forse toename van het aantal jongeren (18-24 jaar) dat zich in de stad vestigde. In het eerste kwartaal van 2004 heeft de groei van het aantal jongeren niet doorgezet, maar hun vestigingsaantal is desondanks hoger dan twee jaar geleden.
In het binnenlands vertrek neemt Almere een speciale plaats in. Veel Amsterdamse gezinnen verhuizen naar Almere. Dit zijn in toenemende mate allochtone gezinnen. De laatste kwartalen vertrokken er al meer Surinamers naar Almere dan autochtone Amsterdammers.

Bevolkingsgroei

© Gemeente Amsterdam