Gemeente Maassluis

Persberichten

16-4-2004

Bokaal der gemeente voor het Nationaal Sleepvaartmuseum

Op zaterdag 17 april om circa 11.00 uur zal burgemeester J.A. Karssen de bokaal der gemeente uitreiken aan het Nationaal Sleepvaartmuseum, tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van het museum aan boord van het MS James Cook, afgemeerd aan de Stadhuiskade (achterzijde van het museum).

Op 17 april 2004 viert het Nationaal Sleepvaart Museum in Maassluis het 25-jarig bestaan. Het museum wordt gerund door een omvangrijke vrijwilligersorganisatie, bestaande uit 11 bestuursleden en 26 vrijwillige medewerkers. Veel van deze vrijwilligers wonen in Maassluis. Het museum heeft in de afgelopen 25 jaar een zeer omvangrijke en unieke collectie opgebouwd van fotos, modellen en voorwerpen over de Nederlandse zee- en binnensleepvaart.

Het museum is het enige museum in zijn soort en geniet nationale bekendheid. Het museum heeft in totaal 125.000 bezoekers getrokken die samen 300.000,-- aan inkomsten hebben opgeleverd. De exploitatie van het museum draait echter vooral op bijdragen van donateurs, sponsors en de deelnemers, te weten de grote Nederlandse sleepvaartrederijen en de gemeente Maassluis.

Het gemeentebestuur is van mening dat het Sleepvaartmuseum gedurende 25 jaar verdienstelijk is geweest voor de stad en de gemeente Maassluis. Hoewel de bokaal tot op heden alleen is uitgereikt aan natuurlijke personen heeft het gemeentebestuur besloten de bokaal toe te kennen aan het Nationaal Sleepvaartmuseum (rechtspersoon) en deze uit te reiken op zaterdag 17 april om circa 11.00 uur tijdens het 25-jarig jubileumfeest.

De bokaal is een kristallen bokaal die overeenkomt met de bokaal die raadsleden en wethouders met een lange staat van dienst ontvangen, met daarop geëtst het gemeentewapen en de tekst Gemeente Maassluis. In de voet van de bokaal worden de naam van de begiftigde en de datum van uitreiking gegraveerd.