Gemeente Maassluis

Persberichten

16-4-2004

Koninklijke onderscheiding voor de heer N.J. Ouwehand

Op zaterdag 17 april 2004 om 11.00 uur zal burgemeester, de heer J.A. Karssen, een Koninklijke onderscheiding uitreiken aan de heer N.J. Ouwehand tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van het Nationaal Sleepvaartmuseum aan boord van het MS James Cook, afgemeerd aan de Stadhuiskade in Maassluis (achter het museum

Nico Johannes Ouwehand, geboren op 9 september 1944 te Rotterdam en wonende Da Costaplein 37 te 3141 BA Maassluis, wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Ouwehand heeft gedurende een lange periode zeer waardevolle bijdragen geleverd aan het vastleggen in woord en beeld van de historie van de Nederlandse Zeesleepvaart. Al sinds zijn jeugd is hij een verwoede verzamelaar van fotos en artikelen over de zeesleepvaart. Bovendien is hij een goede fotograaf en heeft hij in de loop der jaren een omvangrijk fotoarchief opgebouwd over de zeesleepvaart. Daarnaast schreef hij al vroeg artikelen over de zeesleepvaart. Een van de enthousiaste afnemers van zijn artikelen was het blad Lekko van de Verenging van Belangstellenden voor de Sleepvaart. In de loop der jaren hebben vele maritieme bladen zijn artikelen over het heden en verleden van de zeesleepvaart geplaatst.

Na de oprichting in 1978 maakte ook het NSM dankbaar gebruik van de diensten van de heer Ouwehand. Hij stond het bestuur met raad en daad bij en stelde niet alleen zijn know how maar ook zijn fotoarchief en andere archieven geheel belangeloos beschikbaar aan het museum. Voorts verleende hij deskundige hulp bij het samenstellen van de tentoonstellingen.

Sinds 1981 maakt de heer Ouwehand met een korte onderbreking rond 1990 deel uit van het bestuur van het NSM. Ook gedurende de korte onderbreking van zijn bestuurslidmaatschap bleef hij als adviseur aan het museum verbonden.

De heer Ouwehand heeft in deze periode meegewerkt aan vele tientallen (wissel)tentoonstellingen. Zijn adviezen over de samenstelling en de wijze van opstellen van de exposities zijn van grote waarde. Aanvankelijk vervaardigde het museum vier wisseltentoonstellingen per jaar; geleidelijk werd dit vanwege de enorme werkdruk teruggebracht tot twee wisseltentoonstellingen per jaar.

Dankzij zijn uitstekende netwerk in de wereld van de zeesleepvaart slaagde hij er in om unieke museale voorwerpen en documenten naar Maassluis te halen. Vaak werden deze voorwerpen en documenten als schenking of in bruikleen toegevoegd aan de collectie van het museum.

De heer Ouwehand schreef voor het overgrote deel van de tentoonstellingen een tentoonstellingswijzer. Deze tentoonstellingswijzers bevatten een schat aan informatie voor de bezoekers maar evenzeer voor andere geĂŻnteresseerden. Bij het 15 jarig bestaan van het museum in 1994 vervaardigde de heer Ouwehand een uniek boek over de tentoonstellingen in de afgelopen 15 jaar. Mede dankzij zijn vele artikelen, fotos en bijdragen aan boeken over de zeesleepvaart onderhield de heer Ouwehand uitstekende contacten met de media en met de pers en is het museum veelvuldig in de publiciteit gekomen.

Gesteld kan worden dat de heer Ouwehand gedurende het 25 jarig bestaan van het Nationaal Sleepvaart Museum een unieke bijdrage heeft geleverd aan een in de wereld uniek museum. Reeds in 1990 ontving de heer Ouwehand de waarderingsprijs van de Culturele Raad Maassluis voor zijn inzet voor met name het Nationaal Sleepvaart Museum. Gelet op de betekenisvolle bijdrage die de heer Ouwehand heeft geleverd aan het Nationaal Sleepvaartmsueum, waarmee hij de Maassluise gemeenschap en met name de vele personen en instellingen die zich ook inzetten voor het behoud van de historie van de nationale sleepvaart en de berging een enorme dienst heeft bewezen, ontvangt hij op 17 april 2004 uit handen van de burgemeester de Koninklijke onderscheiding.