Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-059

Den Haag, 19 april 2004

Inzage fiscus in boeken bouwbedrijven of dwangsom

De Belastingdienst moet inzage krijgen in de schaduwadministratie die bij werd gehouden door een aantal bouwbedrijven. Gebeurt dat niet, dan moet er een forse dwangsom kunnen worden opgelegd. Dat schrijft staatssecretaris Wijn van Financiën namens het kabinet aan de Tweede Kamer. Binnenkort stuurt de staatssecretaris een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.

Een aantal bouwbedrijven weigert de fiscus toegang te geven tot de schaduwadministratie waarin prijsafspraken en onderlinge verrekeningen zijn vastgelegd. De bouwbedrijven vinden dat ze niet verplicht zijn deze informatie beschikbaar te stellen omdat zij daarmee meewerken aan hun eigen veroordeling.

Momenteel kan de Belastingdienst inzicht in de stukken alleen via een kort geding afdwingen. Voor de rechter moet dan worden aangetoond dat een bedrijf een schaduwadministratie heeft bijgehouden. De middelen die de fiscus nu heeft, zoals omkering van de bewijslast, bieden onvoldoende mogelijkheden om de benodigde informatie boven water te krijgen.