Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 16-4-2004

Verzorgings- en verpleeghuis kunnen veiliger

De Inspectie voor de Gezondheidszorg vermoedt dat verpleeg- en verzorgingshuizen onvoldoende zijn voorbereid op calamiteiten.

Er blijkt geen landelijke norm te bestaan die aangeeft hoeveel verplegend en verzorgend personeel met een opleiding tot bedrijfshulpverlener aanwezig moet zijn om in crisissituaties te kunnen optreden. Dit concludeert de IGZ in het rapport Voorbereiding op calamiteiten nog niet op orde, dat vandaag is verschenen.

Het ministerie van VWS gaat aan brancheorganisatie Arcares vragen om een model-calamiteitenplan op te stellen voor de verpleeg- en verzorgingshuizen. Dit moet ertoe leiden dat er in de toekomst bij calamiteiten voldoende mensen zijn (of opgeroepen kunnen worden) om de bewoners die zichzelf niet kunnen redden te helpen bij bijvoorbeeld een ontruiming. Tot het modelplan er is, vindt VWS het een taak voor de instellingen zelf om na te denken wat hen te doen staat bij calamiteiten, ook als die zich buiten de dagdienst mochten voordoen.

Daarnaast gaat VWS onderzoeken of de huidige regelgeving werkbaar is, of dat er wellicht regels moeten veranderen om betere noodplannen te kunnen maken.

* Externe link
IGZ wil duidelijke normen om calamiteiten in verpleeg- en verzorgingshuizen het hoofd te bieden
Externe link
Persbericht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, met link naar rapport 'Voorbereiding op calamiteiten nog niet op orde'.