Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR: nr 040, 19 april 2004

http://www.wau.nl/pers/04/040wur.html

335 jaar Hotel De Wereld

Hotel De Wereld opent opnieuw de deuren

Vandaag opent Hotel De Wereld officieel opnieuw haar deuren als hotel en restaurant voor het algemene publiek. Eigenaar van het pand, Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Wageningen UR), benutte het gebouw tot voor kort als kantoor. Na een renovatie is het beroemde hotel, waar in 1945 de Duitse capitulatie werd overeengekomen, weer voor het publiek toegankelijk. Ter gelegenheid van de heropening brengt Wageningen UR een publicatie uit over de geschiedenis van Hotel De Wereld en is er een foto-expositie in het gebouw.

Hotel De Wereld is sinds 1951 in gebruik bij Wageningen Universiteit. Vanaf 1970 is de universiteit tevens de formele eigenaar. Het gebouw huisvestte Studium Generale, enige studentenvoorzieningen zoals studentenartsen, alsook een theater en bioscoop. Om het monumentale karakter en de historische context van het gebouw voor de toekomst zeker te stellen is gezocht naar een nieuwe functie voor het gebouw. Die werd gevonden in de vorm van de commerciële exploitatie van de oorspronkelijke functie: een hotel-restaurant van bovengemiddelde kwaliteit.

Hotel De Wereld, de geschiedenis van het 'huis eerste rang ter plaatse'van historicus en journalist Leo Klep verhaalt over de 335 jaar 'Wereld'-geschiedenis. Het hotel aan het 5 mei plein in Wageningen wordt wereldberoemd in mei 1945 als generaal Foulkes hoort van Hotel 'The World' en deze locatie kiest als vergaderruimte voor de Duitse capitulatie. Ook Prins Bernhard is aanwezig. De Duitse generaal Blaskowitz accepteert er de voorwaarden voor capitulatie met een kort 'Jawohl'. In 1948 werd de pen van de ondertekening door generaal Foulkes aan de Wageningse burgemeester aangeboden. Ook schijnt de pen in een Canadees museum te liggen, ook aangeboden door Foulkes.

Meer dan drie eeuwen geleden trokken de postiljons van Utrecht, via Rhenen en Wageningen oostwaarts. Bij Hotel de Wereld is een overstap- en overslaggelegenheid voor reizigers die de Rijn willen oversteken. De oudste afbeelding met een indicatie van De Wereld stamt uit 1676, waarop een tiendkaart de boerderij van Jacob Meijnsen toont. Uit andere bronnen blijkt dat Meijnsen reeds in 1669 'waard' was. Het logement van Meijnsen lag buiten de poorten van de stad Wageningen, zodat postkoetsreizigers van heinde en verre er ook na sluitingstijd van de poorten er een veilig heenkomen konden zoeken.

Het internationale karakter van het reizigersvolk wordt in 1803 treffend omschreven. Het logement wordt dan aangeduid als 'daer waer de Waerelt uithangt'. Een iets meer dan tien jaar jonger schilderij (i.o.v. de nieuwe eigenaar Gradis Steuk), toont het boerderijachtige onderkomen met de rijksappel (bol met kruis) als 'logo'. Steuk weet ondanks de concurrerende stoomtrein Utrecht-Arnhem (met een station in Ede) zijn Logement De Waerelt draaiende te houden: de plaatselijke notabelen, handelsreizigers en - tijdens legeroefeningen - generaal, komen er een vorkje prikken.

In 1872 bouwen de Steuken de imponerende, drie verdiepingen tellende vleugel, die tegelijk klaar is met een grote landbouw- en veetentoonstelling in Wageningen. Deze vooruitziende blik was goud waard toen in 1876 de Rijkslandbouwschool opende. Via vererving komt De Wereld in handen van de familie Snackers die het tot ver in de twintigste eeuw runt.