Gemeente Heerenveen

Reconstructie Schoterlandseweg Mildam gaat 19 april a.s. van start.

19/04/2004

Vanaf aanstaande maandag 19 april 2004 is de Schoterlandseweg in Mildam afgesloten voor het doorgaande verkeer. Dit duurt tot en met 23 juli aanstaande. Het verkeer wordt omgeleid met borden. De bewoners van Mildam ontvangen persoonlijk bericht hoe zij tijdens de werkzaamheden hun woningen kunnen bereiken.

De werkzaamheden betreffen een grootscheepse reconstructie van de Schoterlandseweg en het Bruggelaantje in Mildam. Onder de Schoterlandseweg en het Bruggelaantje wordt een geheel nieuw rioolstelsel aangelegd om overstorten op de Tjonger in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast wordt de Schoterlandseweg in de bebouwde kom van Mildam opnieuw ingericht en aangepast aan de huidige wensen en behoeften.

Voor de aanleg van het nieuwe rioolstelsel is het noodzakelijk om de bestrating te verwijderen en moet behoorlijk diep gegraven worden. Hierdoor is doorgaand- en plaatselijk autoverkeer op de Schoterlandseweg in Mildam gedurende de werkzaamheden niet mogelijk. Dat is heel lastig, want in de directe omgeving van Mildam zijn geen geschikte wegen om het verkeer tijdelijk op te vangen. Bovendien is het niet mogelijk om binnendoor langs Oranjewoud te rijden. Dit parkgebied is namelijk alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer.

Omleidingroutes

Dit alles betekent dat het doorgaande verkeer langs Mildam gedurende een aantal maanden via andere routes moet worden omgeleid. Die omleidingen duren van ongeveer 19 april tot eind juli 2004. De omleidingroutes worden al ruim voor de start van de werkzaamheden met borden aangegeven, zodat alle weggebruikers vroegtijdig kennis kunnen nemen van de alternatieve routes.

De omleidingroutes van Heerenveen naar de aangegeven plaats en omgekeerd zien er in grote lijnen als volgt uit:

Van en naar Oosterwolde/Oldeberkoop : via de N351 (Oosterwolde-Wolvega) en de A32 Heerenveen-Zwolle) .

Van en naar Donkerbroek : via de N381 en A7 (Drachten-Heerenveen) of via de Schoterlandseweg, Oldeberkoperweg en de N351 (Oldeberkoop-Wolvega).

Van en naar Gorredijk : via de A7 (Drachten-Heerenveen) of via Oldeberkoop en de N351 (Oldeberkoop-Wolvega) en de A32 Heerenveen-Zwolle) .

Van en naar Jubbega : via Gorredijk en de A7 (Drachten-Heerenveen) of via Oldeberkoop en de N351 (Oosterwolde-Wolvega) en de A32 Heerenveen-Zwolle) .

Van en naar Nieuwehorne : via Bontebok (Houtlaan en Hogeveensweg) en De Knipe (Ds. Veenweg en Meijerweg).

Snelheidsbeperking en controle

De omleidingroute langs Bontebok en De Knipe heeft behoorlijk wat gevolgen voor het weggebruik. Met name hier zal het een aantal maanden veel drukker worden dan normaal. Bovendien wordt deze route gedeeltelijk gebruikt als fietsroute voor de schoolgaande jeugd vanaf Jubbega en Nieuwehorne naar Heerenveen.

Daarom zal hier extra aandacht worden besteed aan de handhaving van de verkeersveiligheid, zoals: een tijdelijke snelheidsbeperking en controle op de maximum snelheid. Dit geldt ook voor mogelijke sluipwegen buiten de omleidingroutes. In het parkgebied Oranjewoud zal extra worden gecontroleerd op bestemmingsverkeer.

Busroute via Bontebok en De Knipe

Ook het openbaar vervoer ( lijn 16 en lijn 19 van Arriva) kan tijdens de werkzaamheden niet door Mildam rijden. De bus rijdt dan via de Breedsingel, W.A. Nijenhuisweg, De Hoogeveensweg, ds Veenweg, Meijerweg, Het Meer en de K.R. Posstraat naar en van het station in Heerenveen. Dit betekent dat alle haltes voor deze buslijnen in Mildam, Oudeschoot en Heerenveen (m.u.v. K.R. Poststraat) gedurende enkele maanden komen te vervallen. Reizigers van en naar Heerenveen-Zuid/Oudeschoot naar het station kunnen wel gebruik blijven maken van lijn 26.