GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 19 april 2004 16:22
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Advies raad voor Cultuur is onderdanig en behoudzuchtig

(19 april 2004)

GroenLinks vindt dat in het advies van de Raad voor cultuur te eenzijdig gekeken wordt naar 'artistieke kwaliteit'. Gesubsidieerde kunst en cultuur mogen kennelijk niet langer een bijdrage leveren aan maatschappelijke vernieuwing, de emancipatie van maatschappelijke en culturele groepen of aan een meer arbeidsintensieve economie.

Dit blijkt ook uit de keuze om ­ in de geest van D66-staatssecretaris van der Laan ­ een politiek beleidskader af te doen als een 'bureaucratische planeconomie' en de subsidies slechts ad hoc, pragmatisch, naar (recent) geleverde 'kwaliteit' te verdelen. Het verwerpen van andere criteria dan artistieke kwaliteit leidt altijd tot bestendiging van de bestaande verhoudingen in de culturele wereld en plaatst nieuwkomers op achterstand. Vandaar dat het advies behoudzuchtig is.

Het oordeel dat de overheidstaak kleiner moet worden ten gunste van een 'culture of giving' werkt ook conservatieve krachten in de hand. Onderliggend principe in het overheidsbeleid is bescherming wat niet zelfstandig op de markt kan bestaan. Verschuiving naar grotere afhankelijkheid van private ondernemers en bemiddelde particulieren komt gemakkelijk ten goede aan commercieel aantrekkelijke (en grote), producties en gaat meestal ten koste van experimentele en dwarse kunst.

Om kunstproducenten onafhankelijker van overheidssteun te maken zou volgens GroenLinks serieuzer werk moeten worden gemaakt van 'cultureel ondernemerschap' door meer startsubsidies te verlenen, regelvrije economische zones in het leven te roepen, de broedplaatsen te beschermen en te stimuleren en de arbeidsvoorwaarden (eindelijk) te verbeteren.

Het oordeel dat regionale spreiding secundair is aan een kwaliteitsoordeel miskent dat kunstconsumptie zich niet beperkt tot de grote steden. Ook in Drenthe, Groningen, Brabant dient kunst voor burgers toegankelijk en nabij te zijn.

GroenLinks pleit daarom voor een politiek beleidskader waarin de doelstellingen van het kunstbeleid, de keuzes voor subsidiëring, voor de komende vier jaar helder uiteen worden gezet. Het ontbreken van een beleidskader leidt tot ondoorzichtige besluitvorming en de misleidende suggestie dat 'kwaliteit' een objectief selectiecriterium is.

De beslissing om de kaasschaaf te hanteren bij de orkesten, opera en musea leidt tot armoede bij allen. Beter was het geweest om gericht te bezuinigen waardoor wellicht enkele instellingen waren getroffen maar anderen hadden kunnen worden versterkt. GroenLinks verzet zich tegen een nieuwe besteldiscussie over de orkesten en de opera-instellingen. De afgelopen jaren hebben de orkesten geleden onder talloze besteldiscussies, is er fors bezuinigd, ten koste van de arbeidszekerheid (er zijn vele banen voor uitvoerende musici verdwenen) en is de internationale concurrentiekracht aangetast.

Femke Halsema
Naïma Azough


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -