Universiteit van Tilburg

Leerstoel Nederlandse Staatsloterij

Leerstoel Nederlandse Staatsloterij
Cyrille Fijnaut benoemd tot hoogleraar regulering kansspelen

De Tilburgse criminoloog Cyrille Fijnaut is benoemd tot deeltijdhoogleraar Regulatieve aspecten van kansspelen. Deze leerstoel aan de Universiteit van Tilburg wordt gefinancierd door de Nederlandse Staatsloterij. Fijnaut blijft daarnaast zijn huidige functie, hoogleraar Rechtsvergelijking, uitoefenen.

Wat zijn de gevolgen van het toenemend gebruik van Internet voor het bedrijven van kansspelen? Hoe is het gesteld met de verantwoordelijkheid van bedrijven en overheid op de kansspelmarkt? Vragen als deze staan centraal bij de leerstoel 'Regulatieve aspecten van kansspelen', die per 1 mei opgevuld wordt door de Tilburgse criminoloog Cyrille Fijnaut. Deze nieuwe leerstoel wordt gesteund door de Nederlandse Staatsloterij. Enkele onderzoekers worden aangetrokken om het ambitieuze onderzoeksprogramma uit te voeren. Fijnaut blijft, benevens zijn aanstellingen in Tilburg, als visiting professor verbonden aan de New York University School of Law. Aan deze gerenommeerde instelling is hij sinds 1996 werkzaam. Hij stopt echter met zijn deeltijdprofessoraat te Leuven.

Prof.dr. C.J.C.F. (Cyrille) Fijnaut (1946) is hoogleraar Rechtsvergelijking in Tilburg en bekend door onderzoekswerk voor o.a. de Commissie Fortuyn (2002) en de Commissie Fijnaut over veiligheid in Tilburg (2003). In de jaren 1990-1993 verrichtte hij echter reeds onderzoek naar de problematiek van de kansspelen binnen en buiten Nederland. Hij deed dit samen met H. Moerland en A. van 't Veer aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het onderzoek resulteerde onder meer in het boek 'Gokken in drievoud; facetten van deelname, aanbod en regulering' (Arnhem, Gouda Quint, 1993). De hoogleraar zal zich in Tilburg ook bezighouden met de sociale aspecten van het bedrijven van kansspelen (verslaving, oplopende schulden etc.). Fijnaut volgde na de middelbare school de Nederlandse Politie Academie, waarna hij criminologie en filosofie studeerde aan de Katholieke Universiteit Leuven. Voordat zijn wetenschappelijke carrière aanving, werkte hij als inspecteur bij de gemeentepolitie van Tilburg. Later werkte hij enige jaren als wetenschappelijk adviseur van het ministerie van Justitie. In 1986 werd hij hoogleraar te Rotterdam, in 1989 in Leuven en in 2000 in Tilburg. De criminoloog heeft vele wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. Zijn onderzoek richt zich met name op grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit en het Europees strafrecht. Thema's zijn o.a. de harmonisering van de strafrechtspleging in de Benelux en de (bestrijding van de) productie, groothandel en distributie van synthetische drugs in Europa. De criminoloog heeft zitting gehad in vele advies- en onderzoekscommissies van de Belgische en Nederlandse overheid. Zo deed hij in België onderzoek naar mensenhandel (1993), de gewelddadige Bende van Nijvel (1995) en de zaak Dutroux (1996). In Nederland was hij onder meer betrokken in commissies over corruptie bij de politie (1990), de IRT-affaire (1995) en meer recent de commissie Van den Haak die de veiligheid rond Fortuyn moest onderzoeken (2002) en de commissie Fijnaut die de veiligheid in Tilburg onderzocht (2003).

Noot voor de pers:

Meer informatie over prof.dr. Cyrille Fijnaut is te vinden in het zoeksysteem Webwijs van de Universiteit van Tilburg: webwijs. Fijnaut is bereikbaar via tel: 013 466 8306 of e-mail: c.j.c.f.fijnaut@uvt.nl Laatst gewijzigd: maandag 19 april 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen