KNWV

19/4/2004
WEDSTRIJDSURFEN - Regiocup Noord Nederland 18 April

Was het de wind, het perfecte wedstrijdwater of de strikte en surfers georiënteerde wedstrijdcommissie, het werd in ieder geval weer een fenomenale wedstrijddag op het Tjeukemeer.

De duidelijke boodschap van de skippermeeting was: "Dit keer formula". "We gaan 3 x 2 back to back varen. De A divisie gaat twee keer rond en de B divisie één keer".
Met 16 inschrijvingen ziet het er goed uit voor de eerste start van 12.00 uur.

Inmiddels bleek de wind duidelijk verder aangehaald en menig één begon openlijk te twijfelen of formula wel het juiste recept was. Adriaan v Rijsselberghe maakte zich daarover geen zorgen, maar zorgde ervoor dat hij tijdig bij de startlijn aanwezig was voor de eerste start. Om 6 over 12 ging het startschot en Adriaan was weg... verder nog niet echt iemand te zien, de hele club had zich zo druk gemaakt over de
omstandigheden dat ze vergeten waren zich tijdig bij de startlijn te vervoegen. Gezegd moet worden dat de wind inderdaad erg krachtig was geworden en alleen Adriaan en Marc de Jong hebben de A divsie race geheel uitgevaren. Er waren wel meerderen gestart (veel te laat natuurlijk) maar geen van de andere `helden' heeft de dubbele ronde afgemaakt. Ondertussen waren Dorian en Teade de Jong wel in staat om hun ronde te voltooien en zo kwam de eerste formula race tot stand met vier surfers die de race wisten te finishen.

In goed overleg met de surfers heeft de wedstrijdcommissie besloten te gaan slalommen en een ieder kreeg de tijd om z'n slalom setje op te tuigen. Niet iedereen is er echt mee bezig, maar voor de tweede keer dit jaar bleek slalom uiteindelijk het recept te zijn voor deze dag. Voor de pauze zijn er 3 heats gevaren en na de pauze nog eens 4, wat het totale aantal races van de dag op 8 heeft gebracht.

De slalom werd gedomineerd door Pieter Eliens die vrij kon varen en zonder enige wedstrijddruk zijn rondjes voer. Het is voor Pieter te hopen dat hij komend weekend op de NK ook zonder de stress van het moeten presteren op de plank zal staan, dan is hij namelijk heel snel. Wel is Pieter nu "the man to beat" vraag blijft echter: is hij op een formula-set ook zo snel?
Achter Pieter werd er om de tweede plek stevig gestreden door Marc, Adriaan, Remco en Markus. Uiteindelijk was deze volgorde ook de einduitslag van de dag.

Divisie A

1 Pieter Eliens

2 Marc de Jong

3 Adriaan van Rijsselberghe

In de B divisie werd ook hevig gestreden. Hier waren een aantal lokale helden als Hendrik, Sieger en Nico die stevig met elkaar, en met Dorian en Klaas Jissink, aan het strijden waren. Hierbij bleek met name het wel/niet succesvol volbrengen van de gijp een grote
beslisser. Uiteindelijk werd de lokale inbreng terecht gewezen door het kordate optreden van Dorian die uiteindelijk met de eerste plek in de B divisie aan de haal ging.

Divisie B

1 Dorian van Rijsselberghe

2 Klaas Sybrand Jissink

3 Sieger Jan Boonstra

Na twee dagen slalom in Regio Noord Nederland zijn we toe aan formula wedstrijden en komend weekend zullen we een aantal deelnemers in Almere bij het NK aan het werk zien.
Met dank aan de excellente inzet van de wedstrijdorganisatie in handen van Geart vd Berg en Anne Sies Koopmans wordt er nu al reikhalzend uitgekeken naar de twee laatste regio cups op het Tjeukemeer in de tweede helft van dit seizoen. In juni zal de CUP eerst nog tweemaal Makkum aandoen.
Allen tot dan.

Jan Witteveen

Postbus 85393 · 3508 AJ Utrecht · Tel.: 030-6566550 ·
info@watersportverbond.nl