DIERENBESCHERMING
http://www.dierenbescherming.nl

UITNODIGING VOOR DE PERS

Koos van Zomeren: dieren willen een actieve overheid

Half april verschijnt De levende have, een modern bestiarium van Koos van Zomeren. Dit werk, grotendeels eerder in afleveringen in NRC Handelsblad verschenen, gaat over de bemoeienis van de mens met het dier - bij ons thuis, op de boerderij en in de natuur. Koos van Zomeren heeft naar aanleiding van De levende have een aantal conclusies geformuleerd (zie hierna). Daarin staat centraal dat dieren belang hebben bij een actieve overheid.

Over deze conclusies organiseren de Arbeiderspers, de Dierenbescherming en Stichting Natuur en Milieu een forum. Het forum is samengesteld uit Dick Stellingwerf (oud-Kamerlid ChristenUnie; voorzitter), Marijke Vos (Kamerlid Groen Links), Paul Koene (gedragsbioloog), Marijke de Jong-Timmerman (Dierenbescherming), Gijs Kuneman (Stichting Natuur en Milieu).

Dit forum vindt plaats op donderdag 22 april, om 15.30 uur in het Betty Asfalt Complex, Amsterdam

Over plannen van de Dierenbescherming en Stichting Natuur en Milieu om deze discussie een vervolg te geven wordt u die middag geïnformeerd.

Datum: Donderdag 22 april Aanvangstijd: 15.30 uur Locatie: Betty Asfalt Complex Nieuwezijds Voorburgwal 282, Amsterdam. Openbaar vervoer vanaf Amsterdam CS: tram 1,2,5 of lopen (10 minuten). Parkeren: Parkeergarage De Kolk of Centraal Station

Conclusies Koos van Zomeren:
Dieren willen een actieve overheid

Ik heb een boek geschreven over onze omgang met dieren, De levende have. Mijn conclusies zijn:


-Uiteindelijk zijn alle dieren productiedieren geworden. Produceren ze geen vlees of zuivel, dan worden ze wel geacht gezelligheid of natuur te produceren.


-De wetten waaronder dieren leven zijn steeds minder die van de natuur, steeds meer die van de mens. Onze collectieve verantwoordelijkheid voor hun bestaan neemt voortdurend toe.


-De gedachte dat dieren van dit juk bevrijd kunnen worden, is utopie. We kunnen ze hooguit een draaglijk bestaan bieden, en dan is ook wel het minste wat dieren mogen verwachten.


-Onze omgang met dieren moet gebaseerd zijn op de erkenning dat ze een rechtmatig belang hebben bij hun eigen leven. Dit belang is geleden in hun natuurlijke behoeften en verlangens.


-De behoeften en verlangens van dieren wordt onverminderd geweld aangedaan in de intensieve veehouderij.


-De verantwoordelijkheid voor de bio-industrie moet niet worden afgewenteld op de consument. Consumentengedrag kan nooit een rechtvaardiging zijn voor dierenleed.


-Dieren hebben belang bij een óptredende overheid. Burgers hebben het recht te eisen dat zaken van algemeen belang niet in de supermarkt maar in het parlement worden geregeld.


-Een overheid die het loket dichtgooit, laat burgers de keus uit woede en moedeloosheid.


-Een regering die zich onttrekt aan een inhoudelijk debat over dierenwelzijn, verliest haar positie in het bredere debat over normen en waarden.