Gemeente Tilburg

16-4-2004
Toezichthouders openbaar gebied meer gericht ingezet Stichting Bevordering Werkgelegenheid en gemeente Tilburg maken afspraken

De Stichting Bevordering Werkgelegenheid (SBW) verzorgt de komende vier jaar de dagelijkse aansturing van de 116 toezichthouders in de openbare ruimte. Er komt een vastgesteld aantal toezichthouders per stadsdeel. Daarnaast worden toezichthouders ingezet op een meer flexibele en projectmatige basis. Zo kan adequaat worden ingespeeld op actuele gebeurtenissen, zoals calamiteiten op het gebied van openbare orde en veiligheid en evenementen. Gemeente en SBW hebben afspraken hierover vastgelegd in een dienstverleningsovereenkomst.

Sinds 1996 voert de SBW in opdracht van de gemeente Tilburg toezichthoudende taken uit. 116 toezichthouders (voorheen Stadswacht of Buurtconciërge genoemd) voeren deze taken uit. Vanaf heden worden de toezichthouders meer gericht ingezet. De SBW zorgt voor de dagelijkse aansturing en begeleiding. Gemeente en SBW bepalen in overleg de dagelijkse inzet van de toezichthouders op basis van werkplannen per stadsdeel. Er komt een vastgesteld aantal toezichthouders per stadsdeel (de zogenaamde basiscapaciteit. Daarnaast worden toezichthouders ingezet op een meer flexibele en projectmatige basis. Voordeel hiervan is dat adequaat worden ingespeeld op actuele gebeurtenissen, zoals calamiteiten op het gebied van openbare orde en veiligheid en evenementen.

De dienstverleningsovereenkomst geldt in principe voor een periode van 4 jaar. De komende periode wordt onderzocht of het mogelijk en wenselijk is nadere afspraken te maken over het eventueel uitbreiden van de activiteiten van de toezichthouders met meer handhavingsgerichte taken en -bevoegdheden.