Gemeente Tilburg

19-4-2004
Gemeente bezuinigt op inhuur uitzendkrachten
Inzetten van mensen met bijstandsuitkering onderdeel van uitzendcontracten

De gemeente Tilburg huurt op jaarbasis voor ongeveer 1,7 miljoen euro aan uitzendkrachten in. Dit is nodig om alle overheidstaken te kunnen uitvoeren en daarbij zo flexibel als mogelijk te zijn. Het inzetten van uitzendkrachten gebeurt als dit goedkoper en efficiënter is dan zelf vast personeel aan te nemen. In het kader van professionalisering en besparingen op de inkoop worden uitzendkrachten voortaan via een beperkt aantal uitzendorganisaties aangenomen. Hiervoor sluit de gemeente op maandag 19 april een mantelovereenkomst af met de combinatie Randstad/Tempo-team en met Adecco.

Onderdeel van deze overeenkomst is het inzetten van mensen met een bijstandsuitkering. Wethouder Mevis hierover: Uitzendbureaus hebben de mogelijkheid om bijstandsgerechtigden bij hun klanten te plaatsen. Door hierover afspraken te maken wordt met leveranciers van de gemeente samengewerkt aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bovendien ontstaat hierdoor voor de gemeentebegroting een substantieel financieel voordeel.
In de overeenkomsten wordt uitgegaan van het plaatsen van 30 bijstandsgerechtigden in Tilburg en omgeving. Als de uitzendbureaus hieraan voldoen wordt een bonus toegekend. Als zij hierin niet slagen wordt een vergoeding aan de gemeente betaald.

De ondertekening van deze overeenkomst maakt deel uit van een breder project met betrekking tot de inhuur van derden. Via deze overeenkomsten komt de gemeente de aanbevelingen na van de eerder ingestelde rekeningcommissie die de inhuur van derden heeft onderzocht en die moeten leiden tot minder en goedkopere inkoop van/via derden. Hierbij valt te denken aan onderzoeken, tijdelijk personeel, adviezen op beleidsinhoudelijk, organisatie- juridisch of financieel gebied en vervoer en transport.