TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

19 april 2004

Vrouwen vertrouwen partner anticonceptiepil niet toe

Vier op de vijf Nederlanders van 18 jaar en ouder vinden een anticonceptiepil voor mannen een goede zaak, maar de bereidheid om gebruik te maken van deze mannenpil is laag. Vrouwen zijn hierin terughoudender dan mannen. Zij geven de regie niet graag uit handen, omdat zij uiteindelijk de consequentie moeten dragen als de pil niet juist wordt ingenomen. Dit blijkt uit een recent onderzoek van TNS NIPO naar de mening van Nederlanders over de mannenpil en de bereidheid om deze te gebruiken.

Het onderzoek, dat is gehouden onder een representatieve groep van 1032 Nederlanders van 18 jaar en ouder, laat zien dat ruim een derde (36%) van de volwassen Nederlanders gebruik maakt van geboortebeperkende middelen, zoals het condoom en de (vrouwen)pil. Met name Nederlanders tussen de 18 en 34 jaar maken gebruik van een geboortebeperkend middel (70%).

In het onderzoek zijn de meningen over de mannenpil getoetst. Dit is een anticonceptiepil voor mannen, die naar alle waarschijnlijkheid over enige jaren op de Nederlandse markt zal worden geĂŻntroduceerd. Mannen zouden deze pil dagelijks moeten innemen, om op die manier zwangerschap van de vrouw te voorkomen. Hoger opgeleiden blijken vaker van deze mannenpil te hebben gehoord dan lager opgeleiden. 80 procent van de Nederlanders blijkt deze mannenpil een goede zaak te vinden. Twaalf procent vindt het geen goede zaak en negen procent heeft er geen mening over. Mannen en vrouwen denken hier ongeveer hetzelfde over.

Hoewel de meerderheid positief staat tegenover het idee van een mannenpil, betekent het niet automatisch dat ook een meerderheid overweegt de mannenpil daadwerkelijk te gaan gebruiken. Aan de mensen die op dit moment gebruik maken van een anticonceptiemiddel (zelf of hun partner) is gevraagd of ze de mannenpil zelf zouden willen gebruiken.
Slechts negentien procent van de mannen die van mening zijn dat de mannenpil een goede zaak is, geeft aan de mannenpil zeker te gaan gebruiken, terwijl de rest hier nog over twijfelt, of er (waarschijnlijk) niet toe bereid is. De vrouwen zijn nog terughoudender over het gebruik van de mannenpil dan de mannen: slechts vijftien procent van de vrouwen die aangeven positief te staan tegenover de mannenpil, zegt zeker over te stappen op deze nieuwe vorm van anticonceptie. In onderstaande grafiek waarin alleen de respondenten die anticonceptie toepassen en de mannenpil een goede zaak vinden zijn opgenomen (n=287), staan deze uitkomsten weergegeven.
---

1 | Percentage bereidheid gebruik mannenpil

---

Percentage bereidheid gebruik mannenpil

Bron: TNS NIPO, 2004

---

Bedenkingen die vrouwen bij de mannenpil hebben, zijn veelal onder de volgende noemer te vatten: "Als ik nu de pil vergeet, ben ik (wellicht) zwanger. Als mijn partner hem vergeet, is hij niet degene met een ronde buik, maar nog steeds ik".

C0521 | Methode: Homebus (TNS NIPObase) | Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 26 februari tot en met 8 maart 2004. Hierbij zijn 1.032 Nederlanders van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=1.032).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Marijke Postel (tel: 020 522 53 86).