Ingezonden persbericht


Persbericht

LRWA onderzoekt rendement IT-investeringen bij Ministerie van VROM

Amsterdam, 19 april 2004 --- LRWA, een volledig onafhankelijke adviespraktijk die zich richt op het verbeteren van de besluitvorming bij IT-investeringen, onderzoekt het rendement van IT-investeringen bij het Ministerie van VROM. Het vermoeden wordt bevestigd: enorme besparingen in werktijd en een terugverdientijd van 8 maanden.

Het Ministerie van VROM besteedt jaarlijks meer dan 10 miljoen euro aan uitzendpersoneel. Dat bedrag gaat op aan vaak specialistische werkkrachten, afkomstig van een veelheid aan uitzendbureaus en detacheringbedrijven, die alle hun eigen uiteenlopende processen hanteren. Dat gaat gepaard met een enorme administratieve rompslomp. Personeelsman Alex-Jan de Jong van VROM zag die wildgroei met lede ogen aan. "Het proces van aanvragen, beoordelen, CV-onderzoek, sollicitatiegesprekken, het bespreken van de arbeidsvoorwaarden, de feitelijke aanstelling, de opdrachtbrieven, de werkbriefjes, de facturen en de betaling van de werkbriefjes, het werd allemaal handmatig verwerkt door een groot aantal medewerkers."

"Een veelheid aan toeleveranciers met elk hun eigen tarieven, werkbriefjes, we hadden een contingent uitzendkrachten nodig om dat administratief in de hand te houden. Kortom wildgroei," verzucht De Jong. Hij ging op zoek naar een oplossing. Een centraal inkooppunt voor uitzendkrachten, die dan niet meer lukraak konden worden ingehuurd, maar gestructureerd op de juiste plekken konden worden ingezet. In een uniforme administratieve handeling.

Dat het een IT-oplossing moest worden, was De Jong snel duidelijk. "Leonardo da Vinci zag een vliegtuig en tekende het. Maar technisch kon hij het niet uitvoeren. Ik zag de oplossing voor ons probleem voor me, in een paar beelden was het geboren." De Jong noemde het Flexchange, en zag dat het geautomatiseerde systeem grote besparingen opleverde. Hij boekte tijdwinst, kwaliteitswinst en kon de kosten met miljoenen terugdringen. "De cijfers hebben ons geleerd dat op elke één miljoen euro uitgegeven aan extern personeel, één full time kracht aan eigen medewerkers bespaard kan worden."

Het is zijn ambitie om ook andere ministeries bij het initiatief te betrekken. "Ik zou graag zien dat de gehele Rijksoverheid van het systeem gebruik gaat maken, maar dan moet ik het wel kunnen kwantificeren," doceert De Jong.

Voor het meten van het rendement van zijn IT-investeringen heeft De Jong daarom een beroep gedaan op LRWA IT investeringsadvies. LRWA maakt voor het meten van het rendement gebruik van het softwarepakket ValueIT, gebaseerd op een methodiek ontwikkeld door Paul Strassmann en Tom Pisello.

In de evaluatie is uitgegaan van een besteding van 10 miljoen euro jaarlijks aan uitzendkrachten, 225 werkplekken, 40 managers en nog vele andere variabelen, die allemaal invloed kunnen hebben op de uitkomst van het onderzoek. Uit de evaluatie van LRWA bleek onder meer dat de Return On Investment van het systeem 77 procent bedraagt als alle financiële elementen, dus ook de denk- en opzettijd van Alex-Jan de Jong van ongeveer 3 jaar, worden meegerekend. Die laatste componenten worden eigenlijk niet in een ROI berekening meegenomen. De terugverdientijd bedraagt dan toch slechts 8 maanden.

Liesbeth Ruoff-Van Welzen van LRWA noemt als belangrijkste winstpunten het feit dat er eenduidigheid is gebracht in de werkbriefjes van de uitzendkracht, dat er duidelijke afspraken met de leveranciers van de werkkrachten kunnen worden gemaakt, dat het betalingsproces sterk is vereenvoudigd en dat het inhuurproces is gestroomlijnd.

"Ook voordat ik LRWA inschakelde wist ik dat Flexchange veel opleverde," constateert De Jong. "Maar hoeveel? Dat wist ik niet en dat weten we nu. Voor de buitenwereld hebben we nu het middel om te overtuigen. Dit is het, dit is het concept. Ministeries, dit kunt u verdienen als u ons systeem omarmt. Financieel onderbouwd." De Jong heeft intussen al belangstelling mogen krijgen van andere departementen. "Het loopt, de belangstelling is er. En ik kan de besparingen nu aantonen."

Over LRWA
LRWA IT Investeringsadvies is een adviespraktijk gericht op het verbeteren van besluitvorming bij IT-investeringen en het meten van het rendement. LRWA maakt daarbij gebruik van Alinean software en is exclusief distributeur in de Benelux van deze software. LRWA is opgericht door Liesbeth Ruoff-van Welzen, voormalig directeur van IDC Benelux.

Persinformatie bij:
LRWA IT-Investeringsadvies
Liesbeth Ruoff-van Welzen
t: (070) 387 29 61
l.ruoff@lrwa.nl
www.lrwa.nl

Lubbers & De Jong B.V.
Bert Lubbers
Keizersgracht 219
1016 DV Amsterdam
t: (020) 421 05 65
bert@l-dj.nl