Provincie Overijssel

Ook dit jaar geld voor behoud weidevogeleieren

Een aantal weidevogelsoorten, zoals de grutto, watersnip, slobeend en kemphaan hebben het moeilijk in Overijssel. Bescherming van deze vogels is hard nodig. Daarom geeft de provincie ook dit jaar weer een vergoeding voor elk succesvol legsel van één van de bedreigde vogelsoorten via de zogenaamde natuurproductiebetaling. Voor het project 'natuurproductiebetaling weidevogels' is in 2004 een bedrag van EUR 60.000,-- beschikbaar. Dit geld wordt uitgegeven volgens het principe 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. De uitvoering en afhandeling van aanvragen is, net als in 2003, in handen van Landschap Overijssel.

Gebieden
Natuurproductiebetaling is alleen mogelijk in begrensde ruime jas beheersgebieden (zoekgebieden) voor weidevogels en 'nieuwe natuur' met weidevogeldoelstelling in Overijssel. Deze gebieden zijn allemaal opgenomen in de Natuurgebiedsplannen/ Beheersgebiedsplannen van de provincie. Met projecten als natuurproductiebetaling en beheersovereenkomsten wil de provincie de overlevingskans van kuikens verhogen.

Vergoeding
Bij natuurproductiebetalling kunnen agrariërs een vergoeding van EUR 68,-- krijgen voor elk succesvol legsel van de weidevogelsoorten die het moeilijk hebben (grutto, tureluur, wulp, slobeend, zomertaling, kemphaan, watersnip). Agrariërs die kunnen aantonen dat ze op hun bedrijf ook een beheersovereenkomst hebben gesloten, krijgen een verhoogde vergoeding per succesvol legsel tot EUR 100,--. De vergoeding in 'nieuwe natuur' met een weidevogeldoelstelling geldt alleen voor gebieden:
- zonder beheersovereenkomst;
- die niet zijn aangekocht door een natuurbeschermingsorganisatie;
- waar geen particulier natuurbeheercontract is afgesloten.

Beheersovereenkomst In gebieden waar geen beheersovereenkomst is gesloten, kan natuurproductiebetaling worden ingezet. Natuurproductiebetaling is een aanvulling op de beheersovereenkomsten (Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer) die agrarische bedrijven in Overijssel kunnen afsluiten. Een beheersovereenkomst betekent dat bedrijven een vergoeding krijgen voor het uitstellen van maaien en weiden tot na het broedseizoen van weidevogels. Het meest effectieve is natuurlijk als de uitvoering van het project productiebetaling in de directe omgeving van beheersovereenkomstgebieden plaatsvindt.

Informatie
Nadere informatie en aanvraagformulieren zijn door de week tussen 9.00 en 12.00 uur bij het Groenloket Overijssel 0900 202 14 92 (EUR 0,34 per gesprek) verkrijgbaar. Of surf naar: www.groenloketoverijssel.nl.

© 2004 Provincie Overijssel