Provincie Overijssel

Overijssel trots op Productiehuis Oost-Nederland

De Raad voor Cultuur is nu al overtuigd van de kwaliteit en ambitie van het Productiehuis Oost-Nderland. Het adviesorgaan van de regering maakte vandaag zijn adviezen bekend over de beleidsplannen 2005-2008 van de culturele instellingen in Nederland. In Overijssel is het nog jonge Productiehuis als enige nieuwe aanvrager positief beoordeeld. Onderaan dit artikel is het advies per aanvrager te lezen.

In Overijssel zijn ook de aanvragen van jeugdtheater Sonnevanck, Theater Gnaffel en Toneelgroep Oostpool, die nu al Rijkssubsidie ontvangen, positief beoordeeld. Een positief advies gaat ook uit over het Orkest van het Oosten en de Nationale Reisopera. Teleurstellend is wel dat de Raad voorstelt bezuinigingen op het rijksbudget bij orkesten en opera door te rekenen.

Gele kaarten
Gele kaarten zijn er voor het Rijksmuseum Twente en Introdans. Voor beide blijft rijkssubsidie beschikbaar, maar wordt de positie de komende twee jaar geëvalueerd.

Nieuwe aanvragers zijn Productiehuis Oost Nederland (ON) te Deventer, Valerius ensemble te Enschede, festival Stad als Theater te Zwolle, Planet Art te Enschede en Kunstvereniging Diepenheim in Hof van Twente. Van hen heeft alleen het ON dus een positief advies gekregen,

Teleurstelling

Gedeputeerde Kristen: "ik ben teleurgesteld over de kortingen op de subsidie voor Orkest van het Oosten en de Nationale Reisopera, maar erg blij met de toezeggingen voor het productiehuis en Theater Gnaffel. Gegeven de bezuinigingen op rijksniveau is de uitkomst in Overijssel geruststellend. Dit vormt een goede uitgangspositie om de onderhandelingen met de staatssecretaris aan te gaan"

Het Advies van de Raad voor Cultuur is op 19 april overhandigd aan de staatssecretaris voor cultuur. Na overleg met de provincies en gemeenten zal zij op Prinsjesdag 2004 haar Cultuurnota 2005 2008 presenteren waarna de Tweede Kamer aan zet is.

Lees onderaan dit artikel het advies van de Raad voor Cultuur over de Overijsselse aanvragers Kijk ook op de site van het Productiehuis Oost-Nederland. Op het weblog aldaar is men zeer tevreden. Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

Advies per aanvrager in Overijssel:

Orkest van het Oosten: positief, goede kwaliteit en vertrouwen in toekomst (korting 4,3 procent op orkesten en opera) nu: 4.843.110 advies: 4.635.000

Nationale Reisopera: positief, kwalitatief hoogwaardig, op goede wijze een functie vervuld als producent landelijk opera aanbod, nu 7.089.390 advies: 6.784.750 (korting 4,3 %)

Jeugdtheater Sonnevanck: wisselende kwaliteit, belangrijke regionale functie, nu: 258.000, advies: idem

Theater Gnaffel: positief advies, nu 58.040 advies: 98.250

Rijksmuseum Twente: museum meer regionaal belang. Bespreekpunt: overheveling naar andere overheden. Nu: 2.870.090 Advies: 2.738.500

Toneelgroep Oostpool: positief, belangrijk voor het Oosten, nu
1.633.100 advies 1.633.250

Introdans: artistieke koerswijziging noodzakelijk, evaluatie in 2006 nu 2.544.730, advies 2.464.750

Productiehuis Oost Nederland: positief en veelbelovend, advies: 125.000

Negatief:

Stichting Stad als Theater : geen landelijke betekenis, geen artistieke visie

Planet Art : waardering, maar lokaal niveau

Kunstvereniging Diepenheim : waardering, niet voldoende landelijke betekenis

Valeriusensemble: conventioneel en kwaliteit overtuigt niet

© 2004 Provincie Overijssel