Openbaar Ministerie

19 april 2004

Auditteam onderzoekt incidenten rond wedstrijd Jong Ajax - Jong Feyenoord

Het 'auditteam voetbalvandalisme' onder leiding van oud-staatssecretaris Margo Vliegenthart zal de incidenten onderzoeken rond de wedstrijd van Jong Ajax tegen Jong Feijenoord van donderdag 15 april. Dit op verzoek van minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

Het auditteam is in augustus 2003 opgericht om incidenten van voetbalvandalisme en voetbalgeweld in de ere- en eerste divisie van het betaald voetbal te onderzoeken. In zo'n geval doet het auditteam een kortlopend feitenonderzoek, waarin gekeken wordt of en hoe de afgesproken regels uit het 'beleidskader bestrijding voetbalvandalisme en voetbalgeweld' zijn toegepast en wat er goed en fout is gegaan bij de organisatie van de wedstrijd.
De afspraken in het beleidskader zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat er bij alle wedstrijden in het betaald voetbal dezelfde regels gelden voor supporters (afhankelijk van de risicocategorie van de wedstrijd). De regels gaan bijvoorbeeld over alcoholverstrekking, gecombineerd vervoer, kaartverkoop, het scheiden van supportersgroepen en de standaardreactie op geweld en spreekkoren.
Hoewel het auditteam eigenlijk niet is ingesteld om incidenten in het voetbal onder het niveau van ere- en eerste divisie te onderzoeken, en daar ook de regels uit het beleidskader niet gelden, heeft minister Remkes toch aan het auditteam gevraagd onderzoek te doen.

Voorzitter van het auditteam is A.M. Vliegenthart, oud-staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De andere leden zijn J. Franssen (Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland), C.M. Ottevanger (oud-plaatsvervangend korpschef van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond), C.A. Bakker (oud-plaatsvervangend korpschef van de regiopolitie Utrecht) en T. van Daalen (oud-Procureur-Generaal). Bron: persbericht BZK