STAP

Advies alcoholgebruik kankerbestrijding ongenuanceerd

STAP stuurt open brief aan KWF kankerbestrijding

Aanbeveling van KWF over alcoholgebruik is niet zonder risico's

De Signaleringscommissie Kanker van KWF Kankerbestrijding heeft vorige week een rapport uitgebracht over 'De rol van voeding bij het ontstaan van kanker'. Het rapport biedt een heldere samenvatting van wetenschappelijke informatie over de invloed van etenswaren op het ontstaan van kanker. In die zin voldoet het rapport aan zijn doel. STAP is het echter niet eens met de wijze waarop de gepresenteerde wetenschappelijke informatie vertaald wordt naar aanbevelingen inzake alcoholgebruik.

Drinkadvies van KWF niet geschikt voor jongere mensen en probleemdrinkers
In het KWF-rapport wordt gesteld dat het dagelijks nuttigen van één tot twee glazen alcohol leidt tot 740 nieuwe gevallen van borstkanker in Nederland. Op grond hiervan zou het KWF vrouwen, die voor 100% zekerheid willen gaan, dienen aan te bevelen geen alcohol te gebruiken. Toch wordt in het rapport vrouwen expliciet aangeraden om dagelijks één tot twee glazen alcohol te drinken vanwege de mogelijk kleinere kans op hart- en vaatziekten. STAP heeft de volgende bezwaren tegen deze aanbeveling van het KWF.

- Het effect van matig alcoholgebruik op het voorkomen van hart- en vaatziekten is uitsluitend van belang voor gezonde volwassenen vanaf 40 jaar. Het geldt niet voor jongeren omdat deze in het algemeen geen risico lopen op hart- en vaatziekten. KWF zou jonge vrouwen daarom niet moeten aanraden elke dag alcohol te drinken vanwege de vergrote kans op borstkanker.

- Alcohol is in potentie een risicovolle, verslavende en verdovende stof. Nederland telt ruim 800.000 probleemdrinkers waarvan ongeveer éénvijfde deel vrouw. Het advies van het KWF om dagelijks alcohol te drinken is daarom niet verstandig voor een grote groep vrouwen die problemen hebben met het gebruik van alcohol of daarmee problemen hebben gehad. Ook is het advies om dagelijks te drinken niet ongevaarlijk voor jongeren die extra gevoelig zijn voor de effecten van alcohol en daarom op latere leeftijd verslaafd kunnen raken. De risicoloze aanbeveling om niet te roken in combinatie met voldoende beweging wordt in het algemeen als voldoende beschouwd.

Drinkadvies KWF in strijd met advies van NIGZ
In het rapport worden aanbevelingen gedaan die rekening zouden houden met een goede totale gezondheid. In het geval van alcohol wordt in het KWF-rapport de positieve invloed van matig gebruik op 'hart- en vaatziekten, diabetes, beroerte en galstenen' expliciet genoemd. Maar bij de aanbevelingen wordt het feit dat alcohol tal van nadelige korte en lange termijn effecten kent, niet meegewogen. De weinige positieve effecten van alcoholgebruik staan niet in verhouding tot het grote aantal voor de gezondheid schadelijke effecten van overmatig alcoholgebruik.

In haar persbericht van 23 september jl. stelt het Nationaal Instituut voor Gezondheidsvoorlichting (NIGZ) dat de weinige bewezen gezonde effecten van alcohol vragen om evenwichtige gezondheidsvoorlichting waarin geen plaats is voor een ongenuanceerde promotie van de gezonde effecten van alcohol. Promotie van de gezonde effecten van alcohol kan volgens het NIGZ zelfs leiden tot een stijging van het aantal probleemdrinkers.

Alcohol is geen voedingsmiddel
STAP vindt dat het KWF alcoholhoudende drank te gemakkelijk op een lijn stelt met voedingsmiddelen. Alcohol is een genotmiddel en geen voedingsmiddel: in grotere hoeveelheden geconsumeerd gedraagt alcohol zich als een giftige lichaamsvreemde stof met een te verwaarlozen voedingswaarde. Daarom is alcohol in beginsel een voor de gezondheid schadelijke stof.

Wees genuanceerd met gezondheidsadviezen over alcohol: alcohol is geen gewone etenswaar
STAP doet in het licht van bovenstaande commentaren een oproep aan de Kankerbestrijding om in haar gezondheidsadviezen met betrekking tot alcohol nuancering in acht te nemen. Alcohol is geen gewone etenswaar.

Hoogachtend,
STAP (Stichting Alcoholpreventie), 19 april 2004 dhr. ir. W.E. van Dalen, directeur

STAP pleit voor een daadkrachtig alcoholmatigingsbeleid van de overheid en zet zich in voor reclamebeperking en objectieve voorlichting.

STAP (Stichting Alcoholpreventie)
Ravellaan 88
3533 JP Utrecht
Postbus 8181
3503 RD Utrecht
T: 030-6565041
F: 030-6565043
E: stap@alcoholpreventie.nl
www.alcoholpreventie.nl
www.alcoholreclame.nl
www.alcoholenopvoeding.nl

19 apr 04 16:20