Partij van de Arbeid


Den Haag, 19 april 2004


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Justitie


over seksueel misbruik van patiënten door huisartsen


1.


Hebt u kennisgenomen van het bericht in het Algemeen Dagblad d.d. 17 april jongstleden over seksueel misbruik van patiënten door huisartsen?


2.


Wat is uw mening over het feit dat 4 %, 1 op de 25 van de huisartsen zich schuldig maakt of heeft gemaakt aan seksueel misbruik?


3.


Deelt u de mening van de onderzoeker dat het hier niet om incidenten gaat, maar om een structureel probleem? Wat vindt u hiervan?


4.


Deelt u de mening dat het hier gaat om misbruik van zorgverleners van patiënten die in een afhankelijke positie verkeren, en dat zorgverleners zich schuldig maken aan een strafbaar feit?


5.


Wat is volgens u de reden dat, ondanks de huidige gedragscode over seksueel misbruik in de huisartsenzorg, een aantal huisartsen zich toch aan hun patiënten vergrijpt? Is deze gedragscode voldoende bekend onder huisartsen? Zo ja, wat is het effect van zo n code gezien de uitkomsten van bovengenoemd onderzoek?


6.


Deelt u de mening dat patiënten die in een afhankelijke situatie verkeren, niet snel geneigd zullen zijn aangifte te doen en daarmee zorgverleners hun gang kunnen blijven gaan?


Op welke manier kunnen zorgverleners en in dit geval huisartsen worden vervolgd voor seksueel misbruik?


6.


Op welke wijze kan in de preventieve sfeer gewerkt worden aan het bestrijden van seksueel misbruik van patiënten door zorgverleners? Welke rol ziet u hier voor de KNMG en de LHV weggelegd?


7.


Hebt u zicht op de omvang van seksueel misbruik binnen andere zorginstellingen? Zo ja, hoe vaak en om hoeveel patiënten gaat het? Zo nee, bent u bereid om een onderzoek naar het voorkomen van seksueel misbruik binnen zorginstellingen in te stellen?


8.


Deelt u de mening dat, om zicht te hebben op de omvang van deze problematiek, patiënten de mogelijkheid moeten hebben een melding te doen bij een onafhankelijke instantie? Deelt u de mening dat alleen op deze wijze stappen kunnen worden ondernomen om seksueel misbruik van patiënten/cliënten binnen zorginstellingen te kunnen aanpakken?


9.


Deelt u de mening dat er op dit moment geen instantie bestaat die deze taak op zich neemt?


Bent u bereid om een Meldpunt tegen seksueel misbruik van patiënten/cliënten door zorgverleners binnen zorginstellingen in te stellen?


1. Het Algemeen Dagblad d.d. 17 april 2004


---

Tweede Kamer der Staten-Generaal

www.tweedekamer.nl