Cordaid


16 april 2004

Amerikaanse president Bush zet internationaal recht buiten spel in Israëlisch-Palestijns conflict

UCP acht Amerikaanse lijn niet rechtvaardig en niet effectief

Op 14 april heeft de Amerikaanse president George Bush verklaard dat Israël zich in de toekomst niet hoeft terug te trekken tot de Groene Lijn, de de facto grens tussen Israël en de bezette Palestijnse gebieden, en dat het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen niet van toepassing zal zijn op Israël. Ten aanzien van de nederzettingenblokken in bezet gebied suggereerde Bush dat de nieuwe realiteiten op de grond het verloop en de uitkomst van onderhandelingen over een permanente oplossing dienen te bepalen, hetgeen zou resulteren in de annexatie van grote stukken Palestijns land, de fragmentatie van de Westelijke Jordaanoever en de isolatie van Oost-Jeruzalem.

Het Nederlandse NGO-samenwerkingsverband United Civilians for Peace (UCP) is bijzonder bezorgd over deze ontwikkeling. De benadering van president Bush plaatst het internationaal recht als uitgangspunt voor het vinden van een oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict feitelijk buiten spel. Het verdrijven en niet laten terugkeren van grote aantallen Palestijnse vluchtelingen in 1948 en 1967 en de vergaande kolonisatie van de Westelijke Jordaanoever en Gazastrook na 1967 worden als het ware gelegitimeerd. Het ontstaan van een levensvatbare Palestijnse staat wordt door het laatste en door de bouw van de illegale Muur op de Westelijke Jordaanoever onmogelijk gemaakt.

Zorgwekkend is ook dat de Palestijnen op geen enkele wijze zijn betrokken bij het bepalen van de parameters die door president Bush zijn gepresenteerd voor een oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict, terwijl deze parameters vooral beslissen over hun humanitaire en politieke lot.

De EU en haar lidstaten hebben ten aanzien van het Israëlisch-Palestijnse conflict in het verleden posities ingenomen die in overeenstemming zijn met het internationaal recht. De vestiging van nederzettingen in bezet gebied en de annexatie van delen van de bezette gebieden zijn consequent aangemerkt als zijnde ontwettig; de Vierde Conventie van Genevè wordt van toepassing geacht op de bezette gebieden.

UCP roept de EU en haar lidstaten, Nederland in het bijzonder als komend EU-voorzitter, op om zich te distantiëren van de lijn die president Bush heeft verkozen.

UCP roept de EU, lid van het Kwartet, op om in het kader van de Routekaart naar Vrede Israël en de Palestijnen, inclusief de vluchtelingen, in gelijkwaardigheid tot elkaar te brengen en actief te betrekken bij het vinden van een oplossing voor het conflict; politieke oplossingen dienen gevonden te worden door Israël en de Palestijnen en niet eenzijdig opgelegd te worden door de Verenigde Staten en Israël.

UCP roept de EU en haar lidstaten, Nederland in het bijzonder, op om zich in te zetten voor een internationale vredesconferentie over het Israëlisch-Palestijnse conflict, die met inachtneming van het internationaal recht een spoedige oplossing van het conflict bevordert.

UCP roept de EU en haar lidstaten op om hun bilaterale relaties met de conflictpartijen gestalte te geven op een wijze die in overeenstemming is met het internationaal (humanitair) recht, met inbegrip van de toepassing van het EG-Israël Associatieakkoord.

Alleen een oplossing die zich kenmerkt door respect voor de mensenrechten en de basale regels en principes van het internationaal (humanitair) recht kan leiden tot een levensvatbare twee-statenoplossing, tot een duurzame en rechtvaardige vrede tussen Israëlis en Palestijnen en tot stabiliteit in het Midden-Oosten.

Perscontact: Denise Lubbers, d.lubbers@kerkinactie.nl en 06 519 99711.

Sinds 2001 is United Civilians for Peace (UCP) een gezamenlijk initiatief van zes Nederlandse niet-gouvernementele organisaties (Novib, Cordaid, ICCO, Pax Christi, Kerkinactie en IKV) dat zich richt op het streven naar een rechtvaardige oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict, uitgaand van het internationaal humanitair recht en alle relevante conventies en VN-resoluties. Website: www.unitedcivilians.com.