Gemeente Oosterhout

Fundament voor start Brede School Slotjes Midden gelegd

integrale samenwerking om ontwikkelingskansen kinderen te vergroten

Met ingang van het schooljaar 2004-2005 wordt de Brede School Slotjes Midden in gebruik genomen. Het college heeft in zijn vergadering van 13 april jl. de planning, de taken, de organisatie en de werkwijze (PTOW) van de eerste Oosterhoutse Brede school vastgesteld en vrijgegeven voor bestuurlijk overleg met de onderwijspartners. Daarna wordt het document aangeboden aan de Gemeenteraad.

De afspraken die de initiatiefgroep van de Brede School in dit document hebben vastgelegd, gaan dienen als fundament voor het pilot project Slotjes Midden en kunnen gebruikt worden als kader voor andere Brede Scholen die eventueel in de toekomst volgen in Oosterhout. Deze afspraken gaan zowel over de gang van zaken op de werkvloer als over het beheer en de exploitatie van het gebouw.

De initiatiefgroep bestaat op dit moment uit de vaste gebruikers van de nieuwbouw (OBS Loevenstein, Peuterspeelzaal De Papegaai, consultatiebureau Kruiswerk Mark & Maas en Stichting Kinderopvang Oosterhout (met kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang). Daarnaast maken RKBS De Biëncorf, Merites, de openbare bibliotheek, de Kerngroep Slotjes Midden en Stichting Slotjes deel uit van de initiatiefgroep.

Aanleiding om een Brede School op te starten is ondermeer de behoefte van ouders uit de wijk aan een samenhangend aanbod van opvang, onderwijs, zorg en recreatie voor kinderen van

0 tot 12 jaar. Doel van de brede School Slotjes Midden is het vergroten van onderwijs- en ontwikkelingskansen van kinderen en hun ouders door binnen een gebouw de maatschappelijke vraag en het aanbod bij elkaar te brengen.

Weth. Oolhorst: "Extra aandacht willen we daarbij geven aan de sociale competentie van de kinderen en aan de ouderbetrokkenheid. Het is bekend dat het louter sleutelen aan concrete taal- en leerachterstanden niet genoeg is bij kinderen uit een sociale achterstand. Aandacht besteden aan passende sociale vaardigheden ( incl. waarden en normen) en het betrekken van de ouders in de ontwikkeling zijn flankerende activiteiten die het ontwikkelingsproces aanzienlijk versnellen".

Voorafgaand aan de opening in het nieuwe schooljaar wordt er een stuurgroep en een werkgroep in het leven geroepen. De stuurgroep volgt de voortgang van het project en adviseert het college van B&W. In deze stuurgroep zitten o.a. de portefeuillehouder onderwijs en bestuurlijke vertegenwoordigers van de school- en instellingenbesturen. In de werkgroep zijn de scholen en hun partners op werkvloerniveau vertegenwoordigd. De werkgroep is verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing op de werkvloer.

Als de nieuwbouw in gebruik wordt genomen, tekenen de leden van de initiatiefgroep een intentieverklaring waarin wederzijdse afspraken, verwachtingen en inspanningsverplichtingen worden vastgelegd om de Brede School tot een succes te maken.

---

10/5/2004