European Commission

P/04/46

Brussel, 15 april 2004

8371/04 (Presse 110)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de tussentijdse verkiezingen te Zengeza (Zimbabwe)

Verklaring van de EU naar aanleiding van de tussentijdse verkiezingen te Zengeza.

De Europese Unie veroordeelt het geweld, de intimidaties en de onregelmatigheden die voor en tijdens de tussentijdse verkiezingen te Zengeza op 27 en 28 maart 2004 hebben plaatsgevonden. Duidelijk is dat in dit verkiezingsklimaat de kiezers te Zengeza hun stem niet op een vrije, regelmatige en veilige wijze hebben kunnen uitbrengen. Bijzonder verontrustend zijn de schietpartijen, waarbij een dode en verscheidene gewonden zijn gevallen. De gebeurtenissen te Zengeza vormen een verontrustend voorteken voor toekomstige verkiezingen, met name de volgende tussentijdse verkiezingen te Lupane in mei 2004 en de parlementsverkiezingen die voor maart 2005 op het programma staan.

De Europese Unie dringt er bij de regering van Zimbabwe op aan alle politieke partijen in volledige vrijheid aan de verkiezingen te laten deelnemen. De EU wijst op het belang van een verkiezingsklimaat dat bevorderlijk is voor het houden van vrije en regelmatige verkiezingen, die voldoen aan de internationale normen zoals bijvoorbeeld de verkiezingsnormen voor het SADC-gebied die zijn opgesteld door het Parliamentary forum van de Ontwikkelingsgemeenschap van zuidelijk Afrika (SADC). De Europese Unie verzoekt alle politieke partijen zich te onthouden van iedere vorm van geweld en intimidatie voor, tijdens en na de verkiezingen; tevens dringt zij er bij de autoriteiten op aan geweld, intimidatie en onregelmatigheden te voorkomen.

De toetredende landen Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië, de kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië en Turkije, de landen van het stabilisatie- en associatieproces Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië en Servië en Montenegro, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.

Internet: http://ue.eu.int/

E-mail: press.office@consilium.eu.int