European Commission

P/04/47

Brussel, 15 april 2004

8370/04 (Presse 109)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de situatie in Darfur (Soedan)

Het stemt de Europese Unie tot voldoening dat er tussen de regering van Soedan en de MLS/SLA en MJE een akoord is ondertekend over een humanitair staakt-het-vuren. Zij roept alle partijen op de bepalingen van dat akkoord strikt in acht te nemen en na te leven.

Zij complimenteert Tsjaad met de inspanningen die dit land heeft geleverd om de sluiting van het akkoord mogelijk te maken.

De Europese Unie is verheugd dat alle partijen zich ertoe hebben verbonden de hulporganisaties onbeperkt toegang te verlenen en de verdeling van hulpgoederen aan de bevolking van de regio Darfur te vergemakkelijken.

Het is in dit verband van essentieel belang dat de regering van Soedan haar toezegging gestand doet om de ongeregelde troepen die worden aangeduid met de benaming Janjaweed, onder controle te houden.

De toetredende landen Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië, de kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië en Turkije, de landen van het stabilisatie- en associatieproces Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Servië en Montenegro, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.

Internet: http://ue.eu.int/

E mail: press.office@consilium.eu.int